A legrosszabbkor zárhat be a magyar pavilon a világkiállításon

2010.08.12. 08:22
A sanghaji expón bezárhat a magyar pavilon, mert nem jutnak hozzá a pályázaton elnyert támogatáshoz. A számláikat most azért nem tudják fizetni, mert a Fidesznek nem tetszik a projekt. A párt a választások után vizsgálatot rendelt el a magas költségek miatt, olvasható a Népszabadságban.

Csúfos véget érhet a magyar szereplés a sanghaji világkiállításon. A kiállítótér üzemeltetését, őrzését és takarítását végző kínai vállalkozó bejelentette, ha a magyarok nem fizetnek, akkor a jövő héten levonulnak a területről, írja a Népszabadság.

Kérésének nyomatékosítására tegnap délután hatkor figyelmeztető sztrájkot tartott. A hét hátralévő napjain viszont felveszi a munkát. A 64 fős műszaki stáb végleges távozása törvényszerűen a magyar pavilon bezárását vonja maga után, mivel a kiállításon alkalmazottakat előzetesen minősíttetni kellett. Új csapat szerződtetésére és validálására tehát menet közben nincs lehetőség.

Az időzítés különösen kínos. A világkiállítás különleges eseményeként számon tartott országnapok sorában hazánk a jövő héten – augusztus 22-én – mutatkozna be.

A Fidesz szerint mutyizás lehet a dologban

Mint ismeretes, a kormány 2006-ban döntött a sanghaji expón való részvételről. A költségeket 3,2 milliárd forintban maximálták.

A lebonyolítással a Genexpo 2010 Hungary Kiállítást és Hirdetést Szervező Kft.-t bízta meg a Miniszterelnöki Hivatal. A 2,6 milliárd forint értékű keretszerződést tavaly októberben írták alá. A céget a néhány hónappal korábban kiírt közbeszerzési tenderen választották ki. A pályázóknak szigorú feltételeknek kellett megfelelniük. A három jelentkező közül két társaság – a Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft. és a Mac-Line Hungary Kft. – már az első szakaszban elvérzett. A Genexpo végül egyedül nyújtott be ajánlatot. Ők nyertek. Sokan mégis meglepődtek. A céget ugyanis alig néhány hónappal a tender meghirdetése előtt alapították, így aligha rendelkezhetett a kért referenciákkal.

A Fidesz a magyar pavilon építészeti kialakítása, illetve a költséges részvétel miatt a kezdetektől támadta a magyar pavilont. Így aligha meglepő módon a választási győzelmük után azonnal vizsgálatot rendelt el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) aránytalanul nagy összegű kifizetések, illetve az állam számára előnytelen szerződések gyanúja miatt. (Később rendőrségi feljelentés is született a tárgyban.) A vizsgálat elindításáról hivatalosan is értesítették a fővállalkozó Genexpo Kft.-t. Arról viszont senki nem szólt, hogy az időközben kibocsátott számlákat nem fizetik majd ki. Márpedig ez történt.

A kifizetetlen számlák összértéke megközelíti a 400 millió forintot. A fővállalkozók által alkalmazott négy alvállalkozó két hónapig saját zsebből fizette kínai partnereit, ám a tartalékok és a türelem mára elfogyott.