KIM: a kormány kifizette a sanghaji pavilon költségeit

2010.08.12. 15:44
A világkiállítás magyar pavilonjának üzemeltetéséhez és a programok megvalósításához szükséges minden jogos és arányos költséget kifizetett a kormány - állítja a a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A pavilon üzemeltetője szerint több száz millió forint hiányzik.

Fontos a magyar kormány számára, hogy a Világkiállítás magyar részvétele megfelelő keretek között valósuljon meg. Ennek érdekében a kulturális programok megvalósulását a megfelelő vizsgálatok után biztosítja - tájékoztatott csütörtöki közleményében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága.A közleményben az áll, hogy a sanghaji Világkiállítás magyar részvételével kapcsolatban előnytelen szerződéseket kötött az akkori kormányzat. Ezek miatt, most kormányzati vizsgálat és nyomozás is tart. Az államtitkárság közleménye szerint a pavilon üzemeltetésére, a programok megvalósulására minden jogos és arányos költséget kifizettek.

A Népszabadság csütörtöki számában azt írta, hogy szerdán figyelmeztető sztrájkot tartott a sanghaji világkiállítás magyar pavilonját üzemeltető egyik kínai cég, mert még nem kapták meg a pénzüket. A lap szerint nem kizárt, hogy a pavilon a jövő hét végén már nem nyit ki, ami azért lenne kínos, mert aznap mutatkozna be a világkiállításon Magyarország. A pavilont üzemeltető vállalkozás azért nem tud fizetni, mert a kormány nem utalja a fenntartáshoz szükséges összeget. Eddig több százmillió forint nem érkezett meg - olvasható a lapban.

Korábban azt írtuk: a shanghaji expo lebonyolításával a Genexpo 2010 Hungary Kiállítást és Hirdetést Szervező Kft.-t bízta meg a Miniszterelnöki Hivatal. A 2,6 milliárd forint értékű keretszerződést tavaly októberben írták alá. A céget a néhány hónappal korábban kiírt közbeszerzési tenderen választották ki.

Ezen sokan meglepődtek. A céget ugyanis alig néhány hónappal a tender meghirdetése előtt alapították, így aligha rendelkezhetett a kért referenciákkal. A Fidesz a magyar pavilon építészeti kialakítása, illetve a költséges részvétel miatt a kezdetektől támadta a magyar pavilont.