Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Kockázatos játékot űz a kormány

2010.08.16. 08:17
A Le Monde elemzése szerint az IMF kirúgása óta csak kicsit gyengült a forint, de a piac brutális hangulatváltásokra képes, és akkor baj lehet.

"Ténylegesen most nincs ránk szükségük"- idézte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi tárgyalásvezetőjét, Christoph Rosenberget a francia Le Monde című lap szombaton.

Az újság azt elemezte cikkében, megvannak-e Magyarországnak az eszközei a "szabaduláshoz" az IMF költségvetési szigorától. "Ám (Magyarországnak) jövőre nagy refinanszírozási szükséglete lesz, jóval nagyobb, mint idén. És láttuk már, milyen brutális hangulatváltozásokra képes a piac" - hívta fel a figyelmet Rosenberg a Le Monde-nak.

Furcsamód, a magyar kormány szakítása az IMF-fel nem okozott pánikot a befektetők körében. Igaz, a forint leértékelődött, de csak egy kicsit. A kormány tagjai minden látogatónak elmondják, hogy az ország gondtalanul jut hitelhez a piacon - írta az újság.

Kockázatos, amit a Fidesz csinál

A hazai össztermék (GDP) 80 százalékát közelítő - a felzárkózó piacú országok közül a legnagyobb arányú - közadósságával azonban Magyarország továbbra is "nagyon sérülékeny" - idézte az IMF-illetékes véleményét a Le Monde.

Múlt héten az OTP Bank elemzőinek számításai alapján a bank egyik vezetője, illetve az adósságkezelő vezetője is azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kilátások alapján nem lesz gond a következő években az ország adósságának finanszírozásával.