Még lehet gázáremelés

2010.08.17. 08:28
A gáztársaságok októbertől mintegy tízszázalékos áremelést szorgalmaznának, ha a kormánnyal folytatott költségcsökkentési tárgyalásaik nem vezetnek eredményre - értesült a keddi Népszabadság.

Egyelőre nem dőlt el, hogy az áremelés elmarad - mondták a Népszabadságnak a tárgyalásokhoz közel állók. Az emelésre a nemzetközi energiaárak és a dollár árfolyama miatt lenne szükség, de a szolgáltatók hajlanak az egyezségre, ha más jellegű kéréseiket meghallgatja a kormány.

Azt az értesülést, miszerint a kormány esetleg fontolgatja a gázáfa csökkentését, a napilap forrásai annyiban árnyalták, hogy ez jelenleg nem legfontosabb kérdés a tárgyalásokon, mivel a kormány elvileg nem pártolja a költségvetés bevételcsökkenését, ráadásul az áram áfájához bizonyosan nem nyúlnak.

Az áfacsökkentés lehetőségén túl szakértők szerint minden azon múlik, a kormány meg tud-e állapodni a gázforgalom túlnyomó többségét irányító, német hátterű gáznagykereskedővel, az E.ON-nal, ami egyelőre még nem történt meg.

A cégek eddig azért is rugalmasabbak voltak, mert a rendkívül alacsony nyári forgalom helyett sokkal inkább az októberi, és nem kevéssé a januári tarifára összpontosítanak. Ezt segítheti, hogy az orosz–magyar szerződésből októbertől a hírek szerint nem következik jelentős importgázár-emelés.

Kormányzati részről állítólag az is elhangzott, hogy a gazdaság várható felpörgésével az országos gázforgalom is megélénkülhet, ami esetlegesen kisebb árrés mellett akár nagyobb hasznot is eredményezhet. Kormánykörökben ismereteink szerint az a nézet: noha az árstop érvényben tartására piaci háttérmegoldásokat kell találni, a cél az, hogy így a lakosság számára legalább egy évig ne változzon az áram és a gáz tarifája.

Miközben a kormány a gázárak féken tartásán fáradozik, a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Főtáv szeptember elsejétől 3222 forintról 3725 forintra emeli hődíját. Az emelés az alapdíjjal együtt számítva 10,5 százalékos távhőszámla-növekedést jelent: az eddigi bruttó 139 ezer forintos átlagköltség mostantól 161 ezer lesz.