Két éve vár 270 milliós jussára egy vállalkozó

2010.08.18. 16:07
A gönyűi erőmű építésénél közreműködő alvállalkozó cég két éve követeli a munka elvégzéséért még neki járó közel 270 millió forintot. Mostanra elfogyott a türelmük, sikkasztás gyanújával feljelentést tettek és vezetőik tüntetettek a helyszínen.

Két éve kifizetetlen számlája rendezéséért tüntetett a nemrégiben átadott gönyűi erőműnél az építkezés egyik alvállalkozója. „Sajátos módon esetünk nem egyedi, abban sem, hogy a törvényes utat járva szép lassan, de biztosan tönkremegyünk” – mondta a helyszínen újságíróknak a több mint negyedmilliárd forintjára váró Andro-Bau Kft. egyik ügyvezetője, Androsics Zita. Felháborítónak nevezte, hogy „olyan cégek láncolata van a háttérben, amelyek tulajdonosai bizonyíthatóan több magyar céget tettek tönkre”.

Az ügyvezető elmondása szerint a munkákat az E.On Erőművek Kft. adta ki a Reinhold Meister GmbH-nak és az érdekeltségébe tartozó magyarországi leányvállalatának, az RM Logistic Hungary Kft.-nek, amely továbbadta a Mélyépszer Plusz Kft. és a Ladigue Kft. által alkotott konzorciumnak; velük szerződött az Andro-Bau.

Androsics Zita elmondta: az elvállalt talajmunkák számláját – szintén alvállalkozó – partnerük befogadta, és nem kifogásolta, ugyanakkor az 500 milliós szerződési összegből 268 millió forintra és annak kamataira mindmáig várnak. A társaság sikkasztás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A követelt összeg egyébként az éves forgalmuk körülbelül negyedét éri el. A kintlevőség miatt már komoly problémákkal küzdenek, és a csőd szélén áll a vállalkozás.

Megemlítette: társaságuk a kintlévőség miatt leépítésekre kényszerült, tavaly év végén 13 munkatársuknak mondtak fel, késedelmesen tud fizetni mintegy 50 alkalmazottnak, akiknek több, korábban megadott béren kívüli juttatását vissza is kellett vonniuk.

A most demonstráló cég évig várt a pénzére, majd feljelentést tettek, emellett jelezték a szakhatóságoknak, hogy még nem adták át az általuk készített építményeket, illetve a felelős műszaki vezetői nyilatkozatot, mert nem kapták meg munkájuk ellenértékét. Ezzel szeretnék megakadályozni a használatba vételi engedély kiadását mindaddig, amíg jogos követelésük be nem folyik.

Az erőművet építtető E.On sajtóreferense azt közölte: nem kívánnak nyilatkozni az ügyben, cégük kifizette a fővállalkozót. A Mélyépszer-Plusz Kft az üggyel kapcsolatban a nyomozás lezárásáig nem nyilatkozik.  • Hírek
  • Hírek