Legalább egy évig tart még az európai adósságválság

MTI/Reuters
2010.08.19. 16:58
Az euróövezet államainak finanszírozási nehézségei még legalább egy évig kísérthetnek - derül ki a Reuters hírügynökség hatvan közgazdász megkérdezésével készült felméréséből.

Elemzők szerint az eurózóna növekedési kilátásaira a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államok gazdaságának lassulása jelenti. A megkérdezett szakértők közül 55-en látták úgy, hogy az adósságválság legalább egy évig tart még. Legalább két évig elhúzódó válságra 26-an számítottak.

A számos országban meghirdetett egyensúly-javító csomagok még nem igazán fejtettek ki hatást. "A piacok csak akkor fogják elhinni, hogy a kilábalás felé vezető útra léptünk, ha néhány ország a szavakat tettekre váltja, s ezek meg is mutatkoznak az állampapírok hozamaiban" - mondta Mark Miller, a Lloyds Banking Group elemzője. "Úgy gondolom, hogy ez inkább hosszabb, mint rövidebb távon fog bekövetkezni" - tette hozzá.

A válságot a felmérést végzők úgy definiálták, hogy az euróövezet legalább két országában a 10 év lejáratú államkötvények hozama minimum 100 bázisponttal magasabb a hasonló lejáratú német állampapír hozamánál. Szerdán az ír és a portugál kötvények hozama 300, míg a görögöké 845 bázisponttal volt magasabb a németnél.

Az előző negyedévhez képest 1 százalékos második negyedévi növekedést produkáló eurózónát az amerikai gazdaság bővülésének lelassulása is veszélyezteti. Az első negyedévi 3,7 százalék után éves szinten a második negyedévben 2,4 százalékkal nőtt az Egyesült Államok gazdasága. Ez az érték azonban tovább csökkenhet a lehangoló júniusi kereskedelemi adatok és az aggasztó munkanélküliségi trendek fényében.

A megkérdezett közgazdászok közül 19-en látták úgy, hogy az eurózónára a legnagyobb veszélyt az amerikai gazdaság növekedésének lassulása jelenti, míg 15-en a kormányzati kiadások szűkítését, 14-en pedig az államadósság finanszírozásával kapcsolatos aggodalmakat jelölték meg.