Amerika helyett minket választott az Audi

2010.08.23. 12:02 Módosítva: 2010.08.23. 12:04
Az Automobilwoche információi szerint az Audi komplett autógyártást tervez a győri üzemben, ez lehet tehát a végső célja a júniusban aláírt telekvásárlásnak. Ha igazak a hírek, akkor a gyártási helyszínek közötti versenyben nem kisebb országot előztünk meg mint az Amerikai Egyesült Államokat.

A német autógyártó jó ideje motorgyártást és autó összeszerelést végez Magyarországon, ez azonban az újonnan vásárolt telekrészen megvalósuló beruházást követően egy komlexebb tevékenységgé alakul át. Ezzel a győri üzem az eddigieknél is fontosabb szerepet kap, a karosszériagyártással és a festőüzemmel együtt komplett autógyártás kezdődhet Magyarországon.

Ha igazak egy német lap, az Automobilwoche értesülései, akkor Magyarország a jövőbeni autógyártás lehetőségét az amerikai "versenytárs" elől happolta el, hiszen korábban ez a két gyártási helyszín versenyzett egymással. A magyarországi gyártás mellett szólt, hogy egy igen erős beszállítói struktúrával rendelkezik, és megfelelő szakembergárda áll rendelkezésre mind a gyártást mind a fejlesztést illetően, míg az amerikai helyszín a nem megfelelő beszállítói kör és a jóval magasabb munkabérek miatt vérzett el.

Mint ismeretes, a konszern Győrben 174 hektárról 369 hektárra bővítette a birtokában lévő telkek méretét, eddig azonban nem volt egyértelmű a mintegy 24 millió euróból megvásárolt telek hasznosítása. Az új telekrész egy korábbi katonai terület és egyelőre természetvédelmi besorolás alá tartozik, de a vállalat ígéretet kapott arra, hogy ezt a besorolást megváltoztatják.

A győri gyár fejlesztése egyértelműen azt mutatja, hogy a Volkswagen-konszern komolyan veszi ambiciózus tervét, miszerint a világ vezető autógyártója kíván lenni. Ebben fontos szerepet szánnak az Audi márkának, ahol az elvárás a globálisan vezető pozíció a luxusmárkák között, 2015-ben legalább 1,5 millió személyautó értékesítését tervezik az Audinál.