Friderika
9 °C
18 °C

Elérte a csődhullám a magyar autóipart

2010.08.24. 10:22 Módosítva: 2010.08.24. 10:34
A gépjármű-forgalmazók után az autóipart is elérte a válság második hulláma – olvasható a céginformációs szolgáltatással foglalkozó Opten kedden kiadott közleményében. Idén az első félévben csaknem annyi autóipari beszállító ellen indítottak felszámolási eljárást, mint tavaly egész évben.

Az autógyártókra, illetve az ágazat beszállítóira nehezedő fokozódó nyomás immár számokban is jelentkezik. Tavaly összesen kilenc céget számoltak fel ebben az ágazatban, 2010 első felében pedig már hétnél tartunk – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató statisztikájából. „Annak ellenére sem javul az ágazat helyzete, hogy másfél-két éve már lezajlott egy nagyon jelentős tisztulási folyamat” – kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Hasonló az arány a végelszámolt vállalkozásoknál: tavaly egész évben hét céget szüntetett meg saját tulajdonosa, idén június végéig pedig már ötöt. A kis számok ellenére nagy termelő erejű ágazatról van szó, amelynek 2008-as összes árbevétele 3500 milliárd forint volt.

Az ágazatban foglalkoztatottak összlétszáma stabilizálódott: az elmúlt 12 hónapban mindig 50 ezer ember körül mozgott. A nagy visszaesés 2009 januárja és júniusa között következett be, amikor 15,3 százalékkal csökkent az ágazatban dolgozók száma.

Visszaesett a cégalapítási kedv is, hiszen mindössze 10 új vállalkozás alakult az első félévben, míg 2009 első félévében 12 (az éves szám 25 volt). Korábbi eljárások nyomán is kevés vállalkozást, mindössze hármat töröltek. Az első nagy megszűnési hullám inkább 2008-ra volt tehető, hiszen a tavalyi első félévben a korábbi felszámolások és végelszámolások 10 törlést eredményeztek.