A véletlen buktatta le az évtizedes csalásokat

2010.08.25. 07:31

A közelmúltban több szövetkezeti hitelintézetnél derült fény belső munkatársak által elkövetett visszaélésekre. Ezek jelentős, adott esetben több száz milliós károkat okoztak az érintett intézményeknek - indokolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legújabb vezetői körlevelét, ami a belső csalások megelőzéséről és felderítéséről szól.

A felügyelet szerint az eddig feltárt csalásoknál több olyan körülmény is felmerült, amelyek bizonyos fokú azonosságot mutatnak. Ilyen, hogy a visszaéléseket kisméretű, néhány fős kirendeltségeken, illetve egyszemélyes betétgyűjtő pénztárakban sorozatosan (akár tíz éven keresztül) követték el – írja a Napi Gazdaság.

Jellemző még, hogy a cselekmények a betét- és a hitelüzletágat egyaránt érintették. A betétként befizetett összegeket az ügyintéző nem könyvelte le, hanem azzal sajátjaként rendelkezett, illetve az ügyfél aláírását hamisítva a betétet felvette.

Arra is volt példa, hogy fiktív hiteleket nyújtott, amelyek törlesztését más hitelekből vagy betétfeltörésből finanszírozta, a pénztáron keresztül teljesített hiteltörlesztéseket pedig nem könyvelte le, hanem saját célra használta fel. A visszaélések feltárása a legtöbb esetben a véletlennek (például az elkövető ügyintéző betegségének) vagy az ügyfél korábbi szokásaitól eltérő viselkedésének volt köszönhető.

A PSZÁF ezért azt javasolja a takarékoknak, hogy a kötelezően kiküldendő egyenlegértesítőket a szövetkezeti hitelintézetek központilag, illetve közvetlenül küldjék meg az ügyfelek részére. Emellett a belső ellenőrzés erősítése, valamint rendszeres "rajtaütések" jelenthetnek megoldást.

A pótolhatatlanság sem mindig a munkaszeretetből fakad. Így nem árt a vezetőknek akkor is gyanakodniuk, ha egyes munkatársak több év alatt sem kérnek hosszabb szabadságot, illetve rövid, egy-két napos szabadságuk alatt elzárkóznak a helyettesítéstől.