Hízik a költségvetési intézmények tartozása

2010.08.25. 07:33 Módosítva: 2010.08.25. 08:15

A központi költségvetés közel ötszáz intézményének tartozása júliusban 1,4 milliárd forinttal növekedett, így az elérte a 28,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Államkincstár adataiból. A kifizetetlen beszállítói számlaállomány a tárgyhóban 27,4 milliárd forint, írja a Napi Gazdaság.

Mivel az adóhatóság pontosan megkapta a neki járó járulékokat és adókat - így az ezen intézménnyel szembeni adótartozás nem változott a hetedik hónapban -, a teljes tartozásállomány a beszállítókkal szemben állt fenn.

Az összes adósság 46 százaléka jelentkezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. A Pécsi Tudományegyetemen továbbra is kincstári biztos működik, itt a tartozás már meghaladta az 5,9 milliárd forintot, ami a teljes kifizetetlen állomány 21 százaléka.

Hasonlóan nagy bajban van a honvédelmi tárca kezelésében lévő Állami Egészségügyi Központ. E fejezetnél az államkincstár 4,5 milliárd forintos adósságot tartott nyilván. Mind a két egészségügyi intézmény konszolidációja évek óta sikertelen, a kincstári biztosok a legjobb szándékkal sem tudják a két intézmény tartozásait a folyó bevételekből rendezni - ám eddig egyetlen kormány sem akart tízmilliárd forintot költeni e két intézet pénzügyeinek rendbetételére.Gyorsan változik a tartozásállomány

A költségvetési szervek tartozásállománya gyorsan változik: tavaly januárban még alig 12 milliárd forintra rúgott, majd az év végére 32 milliárd forintra emelkedett. Az idén az év elején a kormány rendezte néhány intézmény finanszírozását, így a tartozásállomány 21,5 milliárd forintra csökkent, innen emelkedett 26,8 milliárd forintra.

A folytatás sem lehet sokkal biztatóbb, hisz az Orbán-kormány a választások után a költségvetési intézmények kiadásainál 120 milliárd forintos zárolást rendelt el. Ez azt valószínűsíti, hogy egyre több közintézmény él majd a nemfizetéssel.