Soha nem volt még ilyen drága a frank

2010.08.25. 15:51 Módosítva: 2010.08.25. 16:44
Szerdán kora délután történelmi mélypontra került a forint a svájci frankkal szemben, a bankközi kereskedelemben a frank árfolyama átlépte a 219 forintos küszöböt és 219,07 forinton is jegyezték, mielőtt ismét visszatért volna a határ alá. Aztán délután fél öt tájban 219,75-ig szaladtak a jegyzések.

Történelmi mélypontra került a forint a svájci frankkal szemben. A frank eddigi csúcsárfolyamát 218,98 forinton érte el az idén július elsején, ma délután fél három tájékán azonban egészen 219,07-ig erősödött a hazai valutával szemben. A forint közvetlenül azután indult esésnek, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, a tegnap este szárnyra kapott hírekkel ellentétben továbbra sem célja újabb hitelkeret lehívása a Nemzetközi Valutaalaptól.

Kis időre korrigált az árfolyam, 218-ig - kicsit érthetetlen okból - visszakúszott a frankkurzus, ám délután fél ötkor újra újabb csúcsot döntött az árfolyam, 219,75 forintig ugrottak a jegyzések.

Eközben az euróval szembeni forintárfolyam 285 fölé gyengült, de innen távolabb van a történelmi mélypont, azt 2009 márciusában ütötte a kurzus 317 forinttal. Az idei mélypont viszont nincs olyan messze, az 292 forint.

Az új frankcsúcs nem kizárólag a magyar fizetőeszköz gyengélkedésének köszönhető: a frank az euróval szemben is rekordszintre erősödött. Az euró/frank árfolyam már tegnap történelmi mélypontra süllyedt, az 1,3-as lélektani szintet azonban kedden még nem sikerült átvinnie. Ma azonban erre is sor került: két óra után néhány perccel már csak 1,299 frankot adtak egy euróért. A piaci szereplők most attól tartanak, hogy a frank erejét látva esetleg a jegybank újra a frankgyengítő intervenció esztközéhez nyúlhat. A svájci gazdasági kilátások továbbra is kedvezőnek mondhatók, így a jegybanki beavatkozás valódi esélye alacsony lehet, kivéve, ha hirtelen komoly erősödést mutatna az alpesi deviza.

A régiós devizák ma erősödni tudtak az euróval szemben, de a forint a délelőtti elszakadás óta nem tudott visszakapaszkodni a régióhoz. A dollár 225,5 forintba kerül, a gyengülés az összes vezető devizával szemben folytatódott a nap folyamán. A nap az euró erősödésével kezdődött a dollárral szemben, majd utóbbi visszaerősödött a nyitási szint környékére, jelenleg 1,261 dollár az euró ára.

A Bloomberg tegnap azt írta: a magyar deviza az elmúlt 5 napban a világ legrosszabbul teljesítő fizetőeszköze lett.