Forintban adósodunk, devizában törlesztünk

2010.08.31. 11:28
Devizában nettó hiteltörlesztő volt a lakosság júliusban, helyette inkább forintban adósodott el. A bankszámlánkon sem szívesen tartottunk külföldi pénzt, ameddig a forintbetétek állománya nőtt, addig a devizabetétek értéke csökkent. A vállalatok is a forinthiteleket részesítették előnyben, hazai valutából több, devizából kevesebb hitelt vettek fel - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank.

A háztartások hitel- és betétállománya is csökkent júliusban a Magyar Nemzeti Bank keddi közleménye szerint. A lakosság júliusban az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vett fel, mint amennyit törlesztett, nettó hitelfelvevő volt, míg devizában többet törlesztett, mint amennyit felvett, azaz nettó törlesztő volt. Július folyamán a háztartások betétállománya is csökkent, a betétkivonás mind forintban, mind pedig devizában meghaladta az elhelyezést.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint júliusban a háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően (az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva) 13,3 milliárd forinttal mérséklődött, a betétállomány pedig 37,2 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthitelek esetében a nettó hitelfelvétel 17,4 milliárd forint, devizahiteleknél a nettó hiteltörlesztés 32,5 milliárd forint volt. A betétek esetében forintban 8,5 milliárd forint nettó betételhelyezés, míg devizában 46,7 milliárd forintnyi nettó kivonás történt.

A háztartásoknak nyújtott forint alapú hitelek részaránya az újonnan folyósított hiteleken belül júliusban 93 százalékra nőtt az előző havi 86 százalékról, a lakáshiteleken belül 92 százalék, a szabad felhasználású hiteleken belül 92 százalék, a személyi hiteleken belül pedig 98 százalék volt arányuk.

A vállalkozások forinthitelei nőttek, devizahitelei csökkentek júliusban. A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők, devizában nettó hiteltörlesztők voltak júliusban, összességében pedig több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek - közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden. A vállalkozások forintban és devizában is több betétet helyeztek el, mint amennyit kivettek, így összességében a betétállományuk nőtt.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya a tranzakciókból eredően 45,9 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahiteleinek állománya 26,3 milliárd forinttal csökkent. Összességében nettó hitelállományuk 22,3 milliárd forinttal nőtt. A nem pénzügyi vállalatok betétállománya tranzakcióból eredően összességében 31,5 milliárd forinttal emelkedett.