Tovább húzzák a nadrágszíjat az önkormányzatok

2010.08.31. 08:27
Az elmúlt évek túlköltekezése, a megnövekedett kamatterhek és az állami normatívák csökkenése miatt alig van olyan önkormányzat, ahol a választási év ellenére idén ne kellett volna megszorító intézkedéseket hozni, sőt a dunántúli helyhatóságok döntő többsége arra kényszerült, hogy az idei büdzsé elfogadása után is tovább húzza a nadrágszíjat - írja a Napi Gazdaság.

Szombathelyen húsz éve nem volt példa arra, hogy a költségvetést csak április végére hozzák össze - a képviselők szinte pártállástól függetlenül a túlélés büdzséjének nevezték az ideit - írja a Napi Gazdaság.

A mintegy egymilliárd forintos állami elvonáson túl a kamatterhek okozzák a legtöbb fejfájást a Vas megyei székhelyen is, a fő gond az intézmények, iskolák, óvodák és bölcsődék finanszírozása - már az összevonás és a létszámleépítés is napirendre került

A képviselő-testület a büdzsé elfogadásakor úgy döntött, minden területen csökkenti a kiadásokat és a város újabb, mintegy 3,5 milliárd forintos hitelt vesz fel. A működőképesség érdekében az eredetileg fejlesztésre szánt forrásokat is tovább kurtították - közölték a városházán.

Idén az évek óta kiegyensúlyozottan gazdálkodó Siófok is arra kényszerült, hogy egymilliárd forinttal csökkentse kiadásait, így csak 15,46 milliárd forintból gazdálkodhat a város. A Balaton-part meghatározó településén csupán az állami normatívák mintegy félmilliárd forinttal csökkentek.

Visszafogták a fejlesztéseket és a felújításokat is: a tavalyinál is kevesebb, 4,5 milliárd, illetve 700 millió forint jut ilyen célra. A takarékoskodást egyébként magán kezdte az önkormányzat, hiszen a legnagyobb mértékben a polgármesteri hivatal, illetve a közterület-felügyelet kiadásait csökkentették, de minden intézménynek és rendezvénynek is kevesebbel kell beérnie idén.

Gazdag, különösen pedig jelentős tartalékkal rendelkező települést nem könnyű találni ma Magyarországon. A kivételek egyike Mohács, amelynek jelenleg is mintegy kétmilliárdos tartaléka van; a város az elmúlt években okosan gazdálkodott, a megtakarításokat jól jövedelmező papírokba fektették, a beruházásoknál maximálisan kihasználták a pályázati forrásokat is. Korábban az is felmerült, hogy Mohács dob mentőövet a csődbe jutott, ugyancsak Baranya megyei Szigetvárnak.