Erősödik a svájci frank, bajban a devizahitelesek

2010.09.02. 10:54
Ismét erősödött a svájci frank az euróhoz képest csütörtökön délelőtt, miután nyilvánosságra került, hogy a svájci gazdaság a várakozásoknál erőteljesebben bővült a második negyedévben.

Délelőtt tíz óra körül egy euró 1,2956 svájci frankot ért, áttörve az 1,30-as határt a GDP-adat közlése után. A svájci hazai össztermék 0,9 százalékkal bővült a második negyedéven az elsőhöz képest - elemzők 0,8 százalékot vártak -, éves összevetésben 3,4 százalékos volt a bővülés az első negyedévi 2,3 százalékkal szemben.

A vártnál kedvezőbb adat alátámasztja a jegybank új politikáját, mely szerint egyelőre nincs szükség a frankot gyengítő beavatkozásra, hiszen a gazdaság az erős frank mellett is szépen fejlődik.

A további erősödés sem kizárt

Mindamellett az előrejelzések szerint a második félévben már veszíthet lendületéből a gazdaság, miután a globális gazdaságban is lassulás várható, és az erős frank végtére is hátráltatja az exportőrök kibontakozását.

Ugyanakkor elemzők azt is felvetik, hogy a frank újabb csúcsokra hághat az euróval szemben, ha az amerikai foglalkoztatásról pénteken nyilvánosságra kerülő adatok rosszak lesznek, és felerősítik a gazdasági kilátások esetleges romlásával kapcsolatos aggodalmakat.

Tartósan gyenge lehet a forint

Az utóbbi hónapokban a forint árfolyama, ha kis kilengésekkel is, de folyamatosan gyengült a vezető valutákhoz képest is erősödő svájci frankkal szemben. Június elején Kósa Lajos és Szijjártó Péter államcsődös beszédei lökték a mélybe, június végén az erőteljes frankgyengülés tett be a devizahiteleseknek, de gyengítette a forintot (nemcsak a frankkal szemben) az IMF-fel folytatott tárgyalások megszakadása is.

A legutóbbi gyengülési hullám múlt hétfőn indult, amikor az MNB borúlátó prognózist tett közzé, ez kedden rogyasztotta meg a forintot. Kedd délután a Bloomberg közzétette a Matolcsy-minisztérium közleménye alapján, hogy újrakezdjük az IMF-tárgyalásokat, ami átmenetileg erősítette a pénzüket. Ez azonban csak addig tartott, amíg másnap a minisztérium nem adott ki újabb közleményt, miszerint az előző napit félreértették, és nem lesz új IMF-tárgyalás (ezt megerősítették a valutaalapnál is, mondván: nem tudják, mikor lesz tárgyalás). Ezek után nem csoda, hogy a hét második felében már meg is jelent az első olyan elemzés, miszerint spekulálni kell a forint ellen.

A bankok vesztesége is nagyobb

Szüksége lehet Magyarországnak az IMF és az EU pénzügyi biztonsági hálójára, amennyiben a globális befektetői hangulat negatív irányba fordul, márpedig ez egyáltalán nem valószínűtlen - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Reuters-szel. Az MNB szerint a frankkal szembeni gyengébb forint miatt az áprilisi banki stressztesztben felvázolt stressz szcenárió majdnem megvalósult - írta a Portfólió.

A forint svájci frankkal szembeni gyengülése az MNB szerint a vártnál nagyobb hitelezési veszteségeket okoz a bankszektor számára. Ez azt jelenti, hogy egyes bankoknak új tőkére lehet szükségük, de csak "korlátozott mértékben", 40-50 milliárd forintig .