Fontos gazdasági törvényeket fogadhat el a parlament

2010.09.02. 08:19
A kormány a szeptember közepén kezdődő parlamenti ülésszak során 42 törvény benyújtását tervezi, ezt egészítik ki majd a képviselői javaslatok. A kötelező gyakorlatokon túl az egyik legfontosabb törvény a villamos energia és a földgáz kereskedelmének szabályozása lehet.

Akár az előző kormány által megkezdett energialiberalizáció folytatásaként is értelmezhető az a törvényjavaslat-csomag, amely várhatóan még szeptemberben a ház elé kerülhet a kormány jogalkotási programja alapján. A kormány tervei szerint módosítanák a határon átívelő villamosenergia-kereskedés szabályozását, illetve könnyebbé tennék a hozzáférést a földgázszállító rendszerekhez és tárolókhoz. Ettől függetlenül folyik az egyeztetés a lakossági energiatarifák új képletének meghatározásáról - ha egyezség születik, akkor ezt a kérdést is ebben a csomagban kell rendeznie az országgyűlésnek.

A nemzetgazdasági tárca kötelező gyakorlata a következő évi költségvetés benyújtása - erre az idén október 30-áig kell várni. Ezzel párhuzamosan kerülnek a ház elé a költségvetést megalapozó törvénymódosítások, illetve az adótörvények. A kormány elvileg elkötelezte magát az egykulcsos szja bevezetése mellett, ám hogy a 2011-es költségvetés végül mit tesz lehetővé, annak beismerésével a kormány megvárja az önkormányzati választásokat. Szintén a jövő évi költségvetést érinti az egyház-finanszírozási törvény módosítása - a kormány ígérete szerint növelnék a történelmi egyházak támogatását.

Már a következő hetekben a parlament elé kerülhet a nemzeti eszközkezelő társaságról szóló előterjesztés, amely a bajba került lakáshiteleseknek nyújthat megoldást, ám hogy a kormány milyen megoldást javasol - piacit, félpiacit vagy teljesen állami kézbe vennék a bedőlni készülő hitelek mögött álló ingatlanfedezetet -, arról még nem nyilatkoztak az illetékesek.

Szintén a nemzetgazdasági tárca berkeiben dolgoznak a közpénzügyi törvények módosításán: a tervek szerint ez a költségvetési előirányzatok felhasználásának szigorítását, az ellenőrzési rendszerek továbbfejlesztését, a költségvetési prezentációk közérthetőbbé tételét jelentheti - a mostani törvénymódosítás a szaktárca szándékai szerint csak az első lépés lehet egy új államháztartási rendszer alapjainak lerakásához.