Matolcsy: 2030-ra lehagyjuk az EU-t

2010.09.03. 12:24
Jövőre reformokba, strukturális átalakításokba kezd a kormány, 2013-14-ben már nagy fordulatra lehet számítani: a részletekről azonban nem beszélt Matolcsy György, a gazdasági miniszter szerint újabb akciótervek készülnek. IMF-hitel nem lesz, mert nincs rá szükségünk.

Magyarország az EU átlagos gazdasági fejlettségét, fogyasztási szintjét, életminőségét 2030-ra szárnyalja túl – ez az új kormány célja, ez a jövőkép lebeg a kabinet előtt, hozakodott elő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy üzleti konferencián. És mivel kívánja ezt elérni a kabinet? Hát pozitív fordulatot vesz a gazdasági felzárkózás, elindul a társadalmi felemelkedés és középosztályosodás – válaszolta meg az evidens kérdést a tárcavezető a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén tartott előadásában. Hangsúlyozva: ez nem megy a nemzeti intézmények, állami és piaci szervezetek, a közösségi és egyéni kezdeményezések új integrációja nélkül, amihez a keretet a nemzeti együttműködés rendszere biztosítja.

Nyolc évig egy helyben álltunk

2002 óta mindössze egy százalékkal került közelebb az európai uniós átlaghoz az életszínvonalat is mutató, a vásárlóerő paritáson mért egy főre jutó magyar GDP. Ezzel bőven a leggyengébben teljesítő régiós ország vagyunk, az észtek tizenkét, a szlovákok tizennyolc százalékponttal kerültek közelebb az uniós átlaghoz.

2030 messze van, a kormány ezért gondol arra is, mi lesz ebben a ciklusban. A konzervatív forradalom forgatókönyvét valósítja meg. Idén a második fél évben még a stabilizáció áll ennek a homlokterében, aztán jövőre belevág a reformokba a kormány, 2012-t is a strukturális átalakítások viszik el, aztán 2013-2014-ben nagy fordulatok jönnek. De hogy mit is takar pontosan a „reform”, vagy a „fordulat”, nem derült ki az újdonságokat is nélkülöző előadásból, arról hallgatott Matolcsy.

Tervek biztosan készülnek. A 29 pontos első akciótervet újabbak fogják követni, startra kész az új Széchenyi Terv, lesz államreform meg új költségvetési filozófia, jön az adóreform is (16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó lesz, de csak fokozatosan térünk át, mert nagy a válság – mondta a miniszter), új reálgazdasági és külgazdasági stratégiának örvendhetünk, új innovációs és kutatás-fejlesztési politika virágoztat fel minket, és új IMF/EU-politikát fog folytatni a kormány. És ritkán adódik ilyen nagy világgazdasági válság, "ezért vegyünk egy nagy levegőt és hagyjuk abba azt a magatartást, hogy mindenki a másik kárára akar boldogulni" – fogalmazott Matolcsy.

A kormány gazdaságpolitikája egy olyan alapforgatókönyvön alapul, hogy a világgazdaságban 2012 második fél évéig nem lesz stabil növekedés, az EU gazdasága válság közeli állapotban fog eldöcögni, és csak 2013-tól lélegezhetünk fel. Az új kormány pedig a kedvezőtlen külső környezet és a súlyos belföldi örökség harapófogójában azt az utat választotta, hogy nem túlélési gazdaságpolitikát követ a továbbiakban, hanem egy a jövő megnyerését szolgáló gazdaságpolitika mellett tört lándzsát – mondta a tárcavezető. Matolcsy kicsit panaszkodott is: „ez egy nagyon bátor válasz, de ma még a szakmai közvélemény és a magyar társadalmi közeg nem érzékeli ennek a lépésnek a bátor, jövőbe tekintő jellegét.”

„A magyar kormány nem kíván kötni új kölcsönszerződést az IMF-fel, mert nincs rá szükség. Annak kell kötni, aki nem bízik magában és akiben nem bíznak a befektetők. A piac hisz majd nekünk, ha a kormány megvalósítja a gazdaságpolitikáját” – bizakodott Matolcsy. Kijelentette, hogy az államadósság piaci alapú finanszírozása 2013 végéig teljes mértékben biztosított.