Urbán: Új megállapodás kell az IMF-fel

2010.09.06. 10:52
A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy újabb megállapodást kellene kötni, mert annak segítségével a kormány hamarabb visszanyerheti a nemzetközi pénzpiacok előtt a hitelességét, és ezzel a kamatfelárak is csökkennének - nyilatkozta Urbán László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) magyarországi kiküldöttje a Magyar Nemzet hétfői számában.

Urbán László hangsúlyozta: "gazdasági függetlenségünk és gazdaságpolitikai szabadságunk azzal növelhető, ha minél hamarabb jelentősen csökkentjük az eladósodottságunk arányát a GDP-hez képest. ... Téves a gazdasági szabadságharc fő célját abban meghatározni, hogy növeljük mozgásterünket a nagyobb arányú eladósodás érdekében: a nagyobb hiány ugyanis ezt jelenti".

Urbán László  szerint kulcskérdés az államháztartásra és a külső fizetési mérlegre vonatkozó megállapodás, a szociális és egyéb gazdaságpolitikai részletkérdésekben nem feltétlenül indokolt a megegyezés az IMF-fel.

A valutaalappal kötött újabb megállapodás nyomán a kamatfelárak csökkenésével visszaesnének a kormány kiadásai, illetve ez a hatás az eladósodott polgárok törlesztő részleteiben is érződne.

Urbán László megjegyezte: vissza lehet szerezni a hitelességet a megállapodás nélkül is, csak hosszabb ideig tart, és drágábban tud hitelt szerezni közben az ország.

Az EBRD magyarországi kiküldöttje emlékeztetett arra: "Magyarország szavazati súlya tőkerészesedésével arányos a nemzetközi pénzintézetekben. Ez alapján nincs jelentős befolyásra lehetőségünk és képességünk, akár saját kiküldött képviseli hazánkat, akár nem. Ugyanakkor a személyes képviselet segít abban, hogy előzetesen megismerjük a döntéshozók álláspontját és eloszlassuk esetlegesen felmerülő aggályaikat."