Egyre több cég megy tönkre

2010.09.07. 07:45
Augusztus végéig több cég ment tönkre Magyarországon, mint 2008-ban összesen - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató összesítéséből.

A szabadságolások miatt alacsony az induló cégbírósági eljárások száma, nem meglepő, hogy a nyolcadik hónapban feleannyi felszámolást tettek közzé, mint júliusban - írja a Napi Gazdaság. Ennek ellenére az előző év augusztusához képest a növekedés csaknem 50 százalékos: tavaly augusztusban 576 céggel szemben indult fizetőképességi eljárás, az idén viszont 857-et regisztráltak.

Ebben az esztendőben már több felszámolás indult, mint a válság elejét is magában foglaló 2008-ban, akkor egész évben 11,4 ezer cég ment tönkre, most augusztusig pedig 11,5 ezer - mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A növekedés 19 százalékos, az igazgató szerint a tendencia nemhogy a bedőlések növekedésének lassulásáról, épp ellenkezőleg, gyorsulásáról tanúskodik.

Lassabb ütemben, de emelkedett a végelszámolással megszüntetett cégek száma is. Tavaly ebben az időszakban 31,4 ezer új társaságot jegyeztek be, az idén pedig csaknem 30,5 ezret, a válságnak továbbra sincs "visszatartó ereje".

Ez Csorbai szerint nemigen magyarázható mással, mint hogy a bedőlt cégek nyomdokain, azonos tulajdonosi körben újabb vállalkozások alakulnak, amelyek a statisztikák szerint adósságokat felhalmozva gyakran ugyanarra a sorsa jutnak, mint elődeik. Itt lenne az ideje, hogy egy határozott szabályozással végre kizárják a rendszerből az adósságszédelgőket - mondta az igazgató.