Csak az export húzza a magyar gazdaságot

2010.09.08. 12:05 Módosítva: 2010.09.08. 12:06
Magyarország bruttó hazai terméke 2010 második negyedévében a naptárhatás kiszűrésével 0,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest stagnált. Az adatok megegyeznek az előzetesen közölt számokkal.

Lendületét vesztette a gazdaság. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második negyedéves adataiból kiderül: hiába bővült az ipar, a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye csökkent, a szolgáltatási szegmens pedig stagnálás közeli állapotban van. A növekedés szerkezete nem igazán tér el a várakozásoktól, a gazdaság egyetlen motorja az exportra termelő feldolgozóipar.

Heterogén teljesítmény

Felhasználási oldalról nézve megállapítható, hogy a lakossági fogyasztás és a beruházások csökkenése miatt tovább zsugorodik a belső felhasználás, dacára az erős készletfelhalmozási tevékenységnek.

A KSH a közleményében részletesen is bemutatta a gazdasági folyamatokat, és a fentiekhez hasonlóan megállapítja, hogy a nemzetgazdaság egészét tekintve heterogén az ágazatok teljesítménye.

Csak az export húz

Az ipar hozzáadott értéke - az előző negyedévben megindult tendenciát folytatva - 10,4 százalékkal növekedett, elsősorban az exportorientált feldolgozóiparban bekövetkezett 12,2 százalékos bővülés következtében. A mezőgazdaság teljesítménye elsősorban a kedvezőtlen időjárás miatt csökkent, az építőipar hozzáadott értéke tovább mérséklődött. A második negyedévben egyharmadával kevesebb lakás épült, a költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejeződött, hasonló nagyságú új beruházások viszont nem indultak.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 0,2 százalékkal csökkent, így 0,1 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. Az előző negyedévhez hasonlóan mérsékeltebb teljesítménycsökkenés mutatkozott a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén, összhangban a belső kereslet, azaz a háztartások fogyasztási kiadásainak mérsékeltebb visszaesésével.

A szállítás, raktározás, posta és távközlés együttes hozzáadott értéke 3,5 százalékkal emelkedett, melyben tükröződik a tovább növekvő exportforgalom. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,7 százalékkal mérséklődött. Ezt elsősorban az államháztartásból finanszírozott egészségügyi ellátás visszaesése okozta. A pénzügy, ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatások területén 0,5 százalékos emelkedés mutatkozott.

Csökkent a fogyasztás

A háztartások fogyasztása 4,3 százalékkal csökkent az év második negyedévében. A háztartások fogyasztási kiadása továbbra is visszaesést mutatott, 4,9 százalékos mértékben. A háztartások fogyasztási kiadásán belül a közlekedéssel kapcsolatos kiadások továbbra is az átlagnál nagyobb mértékben csökkentek.
A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 2,3 százalékkal csökkent.

Többet szórakozunk

A nagy súlyú ágazatok közül a szállítás, raktározás és az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágakban jelentős csökkenés figyelhető meg, ugyanakkor a feldolgozóipar, a pénzügyi, biztosítási, a művészet, szórakoztatás, szabadidő, a vízellátás, hulladékgazdálkodás és az oktatás ágazat esetében növekedés tapasztalható.

A nemzetgazdasági beruházások volumenének visszaesését ezen területek néhány nagy, egyedi beruházása mérsékelte. Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágon belül folytatódott a lakásépítések radikális visszaesése.

A készletek állománya emelkedett, főként miután a feldolgozóipar több fontos húzóágazatában újra készletnövekedés jelentkezett. Készletcsökkenés a mezőgazdasági és a nagy- és kiskereskedelmi készletek körében volt tapasztalható.