Szabadulna a kormány a Szurguttól

2010.09.08. 15:20 Módosítva: 2010.09.08. 16:13
Magyarország tárgyalásokat kezdett az orosz Szurgutnyeftegaz kezében lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvényről - jelentette be szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az OMV 2009 márciusában adta el az oroszoknak a 21,22 százalékos, a jelenlegi árfolyamon mintegy 500 milliárd forintot érő csomagot.

"Magyarország elkötelezett a nemzeti érdekek határozott érvényesítése mellett minden stratégiai jelentőségű területen. E tekintetben a kormány kulcsfontosságú területnek tekinti az energia szektort - és a jogi lehetőségek határáig erősíteni akarja az állam szerepét" - idézte a Reuters az NFM közleményét.

Magyarország és Oroszország megnyugtató megoldásra törekszik a lehető legrövidebb időn belül - fűzte hozzá az NFM. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Reutersnek adott júniusi nyilatkozatában már jelezte, hogy kívánatos lenne magyar kezekben tudni a Mol részvényeit, de elhárította a kérdést, vajon közvetlenül az állam vásárolná-e vissza a részvénycsomagot.

Jót tenne a Molnak

Magyar piaci elemzők szerint rövid távon kedvezően hatna a Mol részvények árfolyamára, ha Magyarország visszavásárolná a Surgutneftegas Mol-pakettjét. Az viszont nem világos, hogy a költségvetés, amelynek a közösségi közlekedési vállalatok megmentését is meg kell oldania, hogyan teremthetné elő a Mol-részvények visszavásárláshoz szükséges összeget.

"A jelenlegi helyzetben meglehetősen kétséges, hogy a piacok örömmel fogadnák az államadósság növekedését" - idézte a brit hírügynökség egy elemző véleményét.

500 milliárdos pakett

A jelenlegi árfolyamon a Surgutneftegas kezében lévő részvénypakett értéke 500 milliárd forintra tehető, és a vásárláskor Magyarországnak még némi felárat is kellene fizetnie, figyelmeztetett a Reuters által idézett tőzsdei elemző.

A Szurgutnyeftyegaz az osztrák OMV energetikai konszerntől vette meg a Mol 21,22 százalékos részvénycsomagját 1,4 milliárd euróért. Az osztrák cég, amely az előző évben a magyar székhelyű olajtársaság felvásárlására készült, a sikertelen akvíziós kísérlet után szabadult meg a tulajdonában álló Mol-papíroktól.

Az OMV tavaly március végén jelentette be, hogy eladta a részvénycsomagot. A csaknem másfélmilliárd eurós vételár 19 212 forintot jelentett részvényenként, ami még a Mol mostani tőzsdei árfolyamától is elmarad, és csaknem kétszerese volt az akkori, valamivel tízezer forint alatti árfolyamtól.

Állami befolyást sejtenek

A Szurgut az egyik legkevésbé ismert hátterű és tulajdonosi szerkezetű orosz cég, amely mögött állami befolyást sejtenek, de vannak olyan vélemények is, hogy a részvényei csaknem negyven százaléka Putyin érdekeltségébe tartozik.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy Oroszországot feltehetően a Mol gázvezetékei érdeklik a legjobban. A magyar cég menedzsmentje már az orosz tulajdonszerzés után néhány hónappal jelezte, hogy nem kíván együttműködni a Szurguttal.

Cáfol a Szurgut

A pakett visszavásárlásának szándékáról már korábban is felröppentek hírek, a minisztérium azonban ezt rendre cáfolta. Most a Szurgut cáfolt, nyilatkozata szerint nem tud arról, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezdett volna vele a kezében lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvény kivásárlásáról - idézte a termelés alapján negyedik legnagyobb orosz olajipari cég sajtóosztályát szerdán a Business FM (BFM.ru) orosz gazdasági rádióadó internetes oldala. A cég egyik képviselője azt mondta, "tudunk a magyar hatóságok bejelentéséről, de nincs tudomásunk semmiféle tárgyalásról."

Ezt követően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza: Fellegi Tamás augusztus 27-i moszkvai látogatása során, Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszéléseinek többek között témája volt a Szurgutnyeftegáz MOL Nyrt.-ben lévő 21 százalékos részvénypakettje tulajdonosi bejegyzése.

A megbeszélésen mindkét fél jelezte, hogy a kérdést kiemelt prioritásként kezelik, és az orosz fél felvetette, hogy a téma kerüljön fel a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság soron következő ülésének napirendjére. A kormányzat azonban eddig az energetikai vállalat képviselőivel valóban nem folytatott tárgyalásokat - áll a közleményben.