Megvan Varga Mihály legnagyobb csontváza

2010.09.09. 11:15
Az előző kormány a költségvetésben túltervezett néhány adóbevételt és nem volt fedezet a közlekedési vállalatok finanszírozására sem. Orbán Viktor 29 pontjának hála mégis tartható az idei hiánycél.

Elkészült és a miniszterelnöknél van a gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése - mondta Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján. A jelentésnek - amelyet nyilvánosságra is hoztak , de nem a kormány, hanem a Fidesz honlapján (pdf-formátumban) - a végkicsengése, hogy a magyar gazdaság rosszabb helyzetben van annál, amit a Bajnai-kormány állított, de a négy évvel korábbi helyzethez képest is sokkal sötétebb a kép.

A bizottság 63 olyan tételt talált, amely az idei vagy épp a jövő évi költségvetést terheli - ám a Bajnai-kormány azokat nem hozta tudomásukra. A legnagyobb költségvetési csontváz az adóbevételek elmaradása - ahol jelentős "túltervezés történt". A társasági adót 50, a szja-t 40, a jövedéki adóbevételeket pedig harmincmilliárd forinttal tervezték túl - mondta Varga. A közlekedési vállalatok többletfinanszírozási igényére sem volt fedezet. De az új kormánynak ennek ellenére foglalkoznia kell a Malév, a MÁV adósságainak rendezésével - ez több tíz milliárd forintos tételt jelenthet.

A külügy fejezetéből hatmilliárd forint hiányzik a nemzetközi szervezetek tagdíjának rendezésére - amit nem tervezett meg az előző kormány. A miniszterelnökségi államtitkár elmondta, hogy a Vértesi Erőmű ügyeinek rendezése is 25-30 milliárd forintba kerülhet, ennek ellenére erre a célra sem képzett tartalékot a Bajnai-kormány.

Vannak sokkal kisebb kihatású ügyek is, mint Varga Mihály elmondta, pár százezer forintos, pár milliós tételeket is besoroltak a 63 csontváz közé.

A bizottság által feltárt csontvázak a hiányt a GDP 1,6 százalékával emelték volna, ám a bevételi intézkedések és a kiadáscsökkentések következtében a 3,8 százalékos hiánycél mégis tartható lesz - mondta Varga. A bizottság több olyan tételt talált, amelynek rendezése a következő évek gondja lehet - itt elsősorban a közlekedési cégek szanálása jöhet szóba. Ezen tételek nagyságát az államtitkár a GDP 2-2,5 százalékára becsülte.