János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért nem lehet pénzt felvenni boltokban?

2010.09.10. 11:18 Módosítva: 2010.09.10. 12:10
Képzeljük el, hogy bemegyünk egy élelmiszerboltba, vásárolunk 2700 forint értékben. A pénztárnál kártyával fizetükn, de eszünkbe jut, hogy készpénzre is szükségünk van, de nincs kedvünk elsétálni a legközelebbi ATM-ig. De semmi gond, szólunk a pénztárnál, hogy ötezer forintot vegyen le a kártyánkról, 2700-ból kiegyenlítjük a számlát, 2300 forintot pedig készpénzben megkapunk.

Nagyon sok külföldi bank már nyújtja ezt a szolgáltatást, itthon azonban még egyáltalán nem ismert. Bankokhoz intézett körkérdésünkből kiderült, hogy egy banknál érhető el az úgynevezett cash-back szolgáltatás, de ők is csak tesztjelleggel vezették be néhány vidéki üzletláncnál.

A tranzakció neve tehát a cash-back. Lényege, hogy a a kártyát elfogadó kereskedőnél készpénz is felvehető. A lehetőség nagy népszerűségnek örvend azokban az országokban, ahol a kártyahasználat kultúrája fejlettebb –, magyarázták az MKB Banknál. A kereskedő azért boldog, mert nem parkol nála sok készpénz, az ügyfél pedig amiatt, hogy nem kell ATM-et keresgélnie. A kártyatársaságok által közölt esettanulmányok szerint külföldön sokkal népszerűbb ez a fajta készpénzfelvételi mód. A mindennapi termékeket árusító üzletekben a kártyabirtokosok minden nyolcadik-tizedik kártyás vásárlás mellett igénybe veszik a készpénzfelvétel lehetőségét.

Ez a tranzakciótípus Magyarországon is teret nyerhet a jövőben, amennyiben még elterjedtebb lesz a bankkártya-használat – az MKB-nál ezt jelenleg ezt két-ötéves távon érzik reálisnak. A cash back-et a kereskedők és az elfogadó bankok tudják bevezetni, így azok a bankok egyből kiesnek, melyek nem rendelkeznek saját kereskedői bankkártya-elfogadó rendszerrel.

Az OTP Bank Magyarországon 2007-ben vezette be a szolgáltatást ami a betéti kártyával rendelkezők számára érhető el. Jelenleg két vidéki kiskereskedelmi hálózatban (mintegy 100 üzletben) tudják igénybe venni az OTP Bank ügyfelei ezt a fajta készpénzfelvételi lehetőséget, ezek a Coop Szolnok és a Coop Szeged. A bevezetés előtt a kártyabirtokosok és az elfogadók körében végzett felmérés azt mutatta, van igény a szolgáltatásra.

Az OTP Bank folyamatosan vizsgálja a piaci igényeket, és kész a szolgáltatást használó kereskedelmi kör szélesítésére. Ugyanezt nyilatkozta a K&H Bank is, folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci eseményeket és reagálnak, ha ezt szükségesnek gondolják. Az Erste Bank kategórikus volt a kérdésben, ők nem tervezik a bevezetést.

A bankok saját üzletpolitikájuk szerint döntik el, számítanak-e fel, és ha igen, milyen mértékű tranzakciós díjat. Mivel ez készpénzfelvételnek felel meg, a díja áthárul az ügyfélre. Az OTP Banknál jelenleg 60 forintot számolnak fel tranzakciónként.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!