Miért nem lehet pénzt felvenni boltokban?

2010.09.10. 11:18 Módosítva: 2010.09.10. 12:10
Képzeljük el, hogy bemegyünk egy élelmiszerboltba, vásárolunk 2700 forint értékben. A pénztárnál kártyával fizetükn, de eszünkbe jut, hogy készpénzre is szükségünk van, de nincs kedvünk elsétálni a legközelebbi ATM-ig. De semmi gond, szólunk a pénztárnál, hogy ötezer forintot vegyen le a kártyánkról, 2700-ból kiegyenlítjük a számlát, 2300 forintot pedig készpénzben megkapunk.

Nagyon sok külföldi bank már nyújtja ezt a szolgáltatást, itthon azonban még egyáltalán nem ismert. Bankokhoz intézett körkérdésünkből kiderült, hogy egy banknál érhető el az úgynevezett cash-back szolgáltatás, de ők is csak tesztjelleggel vezették be néhány vidéki üzletláncnál.

A tranzakció neve tehát a cash-back. Lényege, hogy a a kártyát elfogadó kereskedőnél készpénz is felvehető. A lehetőség nagy népszerűségnek örvend azokban az országokban, ahol a kártyahasználat kultúrája fejlettebb –, magyarázták az MKB Banknál. A kereskedő azért boldog, mert nem parkol nála sok készpénz, az ügyfél pedig amiatt, hogy nem kell ATM-et keresgélnie. A kártyatársaságok által közölt esettanulmányok szerint külföldön sokkal népszerűbb ez a fajta készpénzfelvételi mód. A mindennapi termékeket árusító üzletekben a kártyabirtokosok minden nyolcadik-tizedik kártyás vásárlás mellett igénybe veszik a készpénzfelvétel lehetőségét.

Ez a tranzakciótípus Magyarországon is teret nyerhet a jövőben, amennyiben még elterjedtebb lesz a bankkártya-használat – az MKB-nál ezt jelenleg ezt két-ötéves távon érzik reálisnak. A cash back-et a kereskedők és az elfogadó bankok tudják bevezetni, így azok a bankok egyből kiesnek, melyek nem rendelkeznek saját kereskedői bankkártya-elfogadó rendszerrel.

Az OTP Bank Magyarországon 2007-ben vezette be a szolgáltatást ami a betéti kártyával rendelkezők számára érhető el. Jelenleg két vidéki kiskereskedelmi hálózatban (mintegy 100 üzletben) tudják igénybe venni az OTP Bank ügyfelei ezt a fajta készpénzfelvételi lehetőséget, ezek a Coop Szolnok és a Coop Szeged. A bevezetés előtt a kártyabirtokosok és az elfogadók körében végzett felmérés azt mutatta, van igény a szolgáltatásra.

Az OTP Bank folyamatosan vizsgálja a piaci igényeket, és kész a szolgáltatást használó kereskedelmi kör szélesítésére. Ugyanezt nyilatkozta a K&H Bank is, folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci eseményeket és reagálnak, ha ezt szükségesnek gondolják. Az Erste Bank kategórikus volt a kérdésben, ők nem tervezik a bevezetést.

A bankok saját üzletpolitikájuk szerint döntik el, számítanak-e fel, és ha igen, milyen mértékű tranzakciós díjat. Mivel ez készpénzfelvételnek felel meg, a díja áthárul az ügyfélre. Az OTP Banknál jelenleg 60 forintot számolnak fel tranzakciónként.