Biztató a magyar kormány retorikai fordulata

2010.09.13. 19:26
Biztatónak nevezik a költségvetéssel kapcsolatos legutóbbi magyar kormányzati nyilatkozatokat új értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik azonban nem várják konkrét intézkedési tervek bejelentését az októberi helyhatósági választások előtt.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi elemző központ új elemzése szerint az elmúlt egy hétben a kormány költségvetési retorikája "180 fokos fordulatot vett". A ház szakértői szerint ez önmagában még nem gyógyír, mivel a költségvetési tervek végrehajtási módjának fontos részletei egyelőre nem ismeretesek, de a retorikai fordulat piaci szempontból "mindenképpen jelentős plusz".

Az elmúlt egy hét fejleményeire visszatekintő helyzetértékelésében a Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) citybeli befektetési és elemző részlege úgy fogalmazott, hogy a magyarországi kilátások alapos vizsgálatára akkor lesz mód, ha a 2011-es költségvetés részletei október végéig ismertté válnak. A ház szakértői azonban a legutóbbi kormányzati nyilatkozatok alapján - az elmúlt fél év "csapongó retorikája" ellenére - megerősítették azt a véleményüket, hogy a Fidesz-kormány 3,5 százalékon, vagy ez alatti szinten fogja tartani a hazai össztermék (GDP) arányában mért jövő évi államháztartási hiányt.

Az IMF-megállapodás ügyéről szólva a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői közölték, hogy nem számítanak a lejáró egyezmény meghosszabbítására, de ha a kormány kitart a megfontolt költségvetési politika mellett, és a globális háttér is viszonylag kedvező marad, akkor nem várhatók jelentősebb finanszírozási problémák. Ez utóbbi kérdésben ettől eltérő vélemények is forgalomban vannak a City elemzői közösségében.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi térségi elemzése szerint 2011-2012-ben "hatalmas" törlesztési kötelezettségek válnak esedékessé, emellett a külső környezet is ingatag, ezért a cég szakértői azzal számolnak, hogy a kormány az októberi választások után új elővigyázatossági megállapodást kíván majd kötni az IMF-fel és az EU-val.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői minap kiadott értékelésükben szintén úgy vélekedtek, hogy "még mindig van esély" a hitelmegállpodás megújítására az IMF-fel és az EU-val, amint az októberi választások lezajlanak. A JP Morgan elemzői szerint ugyanakkor a Magyarországra nehezedő piaci nyomás "intenzívebbé válására" lehet szükség a magyar kormány meggyőzéséhez arról, hogy fontos lenne az új IMF/EU-megállapodás.

A költségvetési hiánycéllal kapcsolatos kormányzati retorika módosulását több nagy londoni befektetési és elemző cég ugyanakkor már a múlt héten is fontos változásként emelte ki. Az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport, a Barclays Capital Londonban kiadott minapi átfogó elemzésében felidézte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentését arról, hogy Magyarország jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez. A Barclays Capital felzárkózó piaci elemzői szerint "ha ez igaz", az "fontos fordulat" a kormány hozzáállásában, mivel a magyar kormány eddig olyan jelzéseket adott, hogy a növekedés ösztönzése végett a jövő évi hiánycél "puhítására" törekszik.

A ház szakértői szerint azonban "volt már néhány fordulat" a magyar kormány retorikájában az elmúlt hónapokban, és ennek alapján indokolt "egészséges adag szkepticizmussal" tekinteni a legutóbbi miniszteri bejelentésre. Egy másik nagy londoni befektetési csoport, az RBC Capital Markets múlt hét végi értékelésében "a hivatalos retorika drámai változásának" nevezte a szakminiszter bejelentését.