Új csúcsra is érhet a búza ára

2010.09.13. 08:18
Megközelítheti és akár túl is szárnyalhatja a búza határidős jegyzése az augusztus eleji csúcsot a Napi által megkérdezett szakértők szerint, ám a hazai élelmiszerárakban ez legfeljebb csak áttételesen és kismértékben jelentkezhet.

A gabonák és főleg a búza tőzsdei jegyzésének - orosz és ukrán kiviteli stop bejelentése által fűtött - júliusi rallyja után az árak kicsit talán már elszakadtak az indokolt szintektől, főleg miután a 2008-as készletadatokhoz képest jelenleg sokkal jobb a helyzet - mondta a Napi kérdésére All Azawy Márk, a Solar Capital üzletkötője. Ettől függetlenül a szakember szerint elképzelhető, hogy az intézményi befektetők fokozódó buzgalma folytán a búza a nyár végi lecsorgást követően új csúcsra is mehet.

Ehhez technikailag a jelenlegi bushelenként 730 dollárcentes szintről a 850 centet kellene átlépnie a gabona chicagói jegyzésének, amennyiben ez bekövetkezne, úgy a következő megálló az év végéig 9 dollár közelében lehet. (Ezen csak tovább lendíthet, ha a dollár fél év alatt visszagyengül 1,4-ig az euróval szemben.) A tengerentúli emelkedést - ha nem is teljes mértékben - a párizsi árutőzsdén is lekövette az árfolyam, márpedig a magyar eurobúza számára inkább az az irányadó. A búzarally magával rántotta a kukorica és az augusztusban hároméves mélypontjáról irányt váltó rizs határidős jegyzését is.

A kukoricánál technikai alapon a 425 centes szint áttörése volt a kulcsfontosságú, ami augusztus végén be is következett. A jelenlegi 470 cent körüli árfolyam pedig az amerikai agrártárca által vártnál kissé rosszabb pénteki készlet- és terméshozamadatok által is fűtve egy hónapon belül 5-5,5 dollárig is mehet, de hatalmas szárnyalásra semmiképp sem számít All Azawy. Innentől ugyanis a vetésterület nagyságára vonatkozó spekuláció beindulása mozgathatja a jegyzést mindkét irányba. A gabonák hirtelen drágulása a hazai élelmiszerárakban legfeljebb áttételesen jelentkezhet a szakember szerint, ám csak akkor, ha legalább fél évig ezeken a szinteken rekednek az árak. Ekkor nagyjából 5 százalékos emelkedéssel lehet számolni, ha viszont a búza "ki is menne" új csúcsra, ám utána tavaszra 30-40 százalékot visszacsúszna jegyzése, az már tompítaná a hatást. Nagyobb szerepet játszhat azonban a hazai üzemanyagárak növekedése, amely korábban jelentkezik az élelmiszerárakban is.

Lehetnek még további emelkedések a gabonák határidős jegyzésében - véli Gelencsér Zsigmond, a Buda-Cash elemzője is. A júliusi duplázódással ellentétben azonban inkább visszafogottabb emelkedés jöhet. Ebben a főszerepet a szokásos szezonális, szeptember-októberi mozgás, azaz a következő két-három hónap vetési és időjárási kockázatainak beárazása jelenti. A folyamatra gyorsan, akár 1-2 hét alatt sor kerülhet (először a búzánál, majd pár hetes késleltetéssel a kukoricánál), ráadásul az elmúlt időszak tengerentúli és európai forgalmi csúcsai folytán a szokottnál korábban is beindulhat. A búzánál ez azt jelentheti, hogy a nyár végi konszolidáció után visszatérhet a jegyzés az augusztus eleji 840 dollárcentes szint közelébe.