Az idén hatályba léphet a lakáshitelesek mentőcsomagja

2010.09.14. 20:22 Módosítva: 2010.09.14. 21:55
Eltökélt a Fidesz a bankokkal szemben, a nyolcpontos lakásmentő akciót akkor is végigviszi, ha az a bankoknak nem tetszik. Forrásunk szerint ez nem lesz egyszerű, mert kemények a javaslatok, a Fidesz szerint azonban a felelősen hitelező bankok nem lesznek bajban, a tisztes profitjuk megmarad a bankadó és a nyolc pont ellenére is.

A Fidesz szeretné, ha még idén törvény lenne a bajba jutott lakáshitelesek megmentésére összeállított nyolcpontos javaslatcsomagból, mielőtt lejár a kilakoltatási moratórium. A pontok kidolgozása már folyamatban van, a Fidesz képviselői a Bankszövetséggel pénteken szeretnének egyeztetni.

Ha lesz törvény, nem lesz visszamenőleg hatályos, tehát a már megkötött szerződésekre az új rendelkezések csak egy része vonatkozik majd - mondták a Fidesz politikusai. Részleteket ezzel kapcsolatban nem árultak el, pedig az ígéret nehezen értelmezhető. Új devizahitelek lakásra már nincsenek Magyarországon (a lehetőséget az a törvénymódosítás szüntette meg, amelyik megtiltotta a jelzálogbejegyzést a magánszemélyek devizahiteléhez kapcsolódóan). Azaz valójában bármilyen új szabályozás, mely a hitelesek érdekeit lenne hivatott védeni csak a meglevő szerződésekben foglalt jogok – értsd: a bankok lehetőségeinek – korlátozásával képzelhető el. Emiatt is szinte biztosra vehető, hogy a csomag törvénybe iktatása esetén az Alkotmánybíróság elé kerül majd.

Az egyeztetésen a banki ügyfelek érdekképviseletei is javaslatokat fogalmaztak meg. Úgy tudjuk, arról még nincs döntés, hogy a hitelek törlesztésekor alkalmazott árfolyamot egységesítik vagy sem, de jövő hétre már ez a döntés is megszülethet.

Megkérdeztek minket, elfogadták az ajánlásainkat és felkészültek voltak a Fidesz politikusai – értékelte a megbeszélést az Indexnek az egyeztetés egyik résztvevője. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a párt gazdasági kabinetvezetője lapunk kérdésére kifejtették: a javaslatcsomag nem fogja majd vissza a gazdaságot, sőt, növekedéspárti lépésekről van inkább szó, hiszen az időben érkező segítség meggátolhatja, hogy akár egymillió ember állami segítségre szoruljon, állami transzfereket igényeljen, ami igencsak gátolná a fejlődést. Rogán szerint a tisztes profit lehetőségét ezek a szabályok meghagyják, minden más csak a bankok retorikai érvelésének tekinthető.

A megbeszélésen egyetértettek  az egyoldalú szerződésmódosítások korlátozásáról és az önkényes kamatemelések tiltásáról – ennek részleteiről azonban semmit nem tudhattunk meg. Rogán elmondta: a hitel- és pénzintézeti törvényt is módosítani fogják az ügy érdekében. A politikus hangsúlyozta: a nyolc ponthoz akkor is ragaszkodnak, ha nem lesz mindenben egyetértés, azonban nem szeretnének diktátumot tenni a Bankszövetség elé.

A Fidesz ügyvezető alelnöke a nyolc pontról szólva rögzítette: a javaslatcsomag a nehéz helyzetbe került lakáshitellel rendelkezők megsegítéséről szól, közte a deviza és a forint alapú hitellel bírókról; azokon kívánnak segíteni, akik ezt maguk is próbálják megtenni, de nehéz helyzetbe jutottak.

A kormánypárt által képviselt alapelvekről pedig annyit mondott: aki hitelt vesz fel, azt vissza kell fizetnie; a javaslatcsomag nem veszélyezteti a magyarországi hitelezési rendszert, a modern gazdaság hitelezés nélkül nem működik; a közös kockázatviselés elve mentén "együtt sírunk, együtt nevetünk", így a hitelnyújtónak és a hitelfelvevőnek is kockázatot kell viselnie. Ezeket az elveket a bankszövetséggel tárgyalva is világossá teszik - emelte ki.

A Fidesz két képviselője a szeptember 9-i, tapolcai frakcióülés után jelentette be, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot dolgoznak ki a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére; ezek között szerepel egyebek mellett az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás, az önkényes kamatemelés tilalma, a középárfolyam alkalmazásának előírása, valamint az ingyenes előtörlesztés lehetősége.