Varga: Ezermilliárdos átcsoportosítás kell

2010.09.14. 08:03
Ezermilliárdos nagyságrendű átcsoportosításra van szükség a 2011-es költségvetésben ahhoz, hogy a magyar gazdaság stabil pályán maradjon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Mihály. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint 2014-re vagy 2015-re teljesítheti az ország az euró bevezetésének feltételeit, addig azonban az önkormányzati rendszeren is változtatni kell. Szerinte alapvetően nem az önkormányzatok magas száma a probléma, hanem az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztás kérdése.

A költségvetés kidolgozásakor a legfontosabb szempont a három százalékos hiánycél tartása lesz, ugyanakkor számos kérdésben mérlegelnie kell a kormánynak, ugyanis ezermilliárdos nagyságrendű átcsoportosításra van szükség ahhoz, hogy a gazdaság stabil pályán maradjon - szögezte le Varga Mihály.

"A nyugdíjrendszer meglévő feszültsége, az önkormányzatok, az egészségügyi rendszer, a munkaerőpiac meglévő feszültségei, az Út a munkához program jövője és finanszírozása mindenképpen fontos kérdés lesz az ősz folyamán" - mondta. Véleménye szerint a bruttó hazai termék négy-öt százalékát, vagyis körülbelül 1200-1300 milliárd forintot az adósságok törlesztésére kell fordítani.

Még nem vagyunk túl a sokkon

A Miniszterelnökség államtitkára hangsúlyozta: nagyon óvatos, visszafogott költségvetési tervezet kell 2011-re. "Azzal kell számolni, hogy a magyar gazdaság még nincs túl a 2008-2009-es sokkon, egy nagyon lassú, elhúzódó kilábalási folyamat kezdődött csak el. Számolni kell azzal is, hogy a nyár folyamán bejelentett intézkedéseket hogyan tudjuk majd beépíteni a költségvetésbe" - mondta az államtitkár, aki példaként a kórházak adósságállományának rendezését említette.

Varga Mihály kiemelte, hogy a kormány feladatalapú finanszírozást akar létrehozni: vagyis nem abból fognak kiindulni, hogy az előző évben mennyi pénzt kapott egy adott szaktárca, hanem abból, melyek a legfontosabb feladatok. "Ezek kapnak elsőbbséget. Az összes többi feladatot - ami ráér, amit később lehet megvalósítani - 2011 utánra kell tolni" - fogalmazott.

Januárban indulhat a Széchenyi-terv

Véleménye szerint ennek az elvnek kell alárendelni az európai uniós finanszírozást is: az Új Széchenyi-terv vitája már elindult, az ebben megfogalmazott, gazdaságfejlesztő célokat szolgáló irányok fognak elsőbbséget élvezni, reményei szerint januárban pedig elindulhat a következő Széchenyi-terv.

Az államtitkár kiemelte, hogy az őszi választások után önkormányzati állapotfelmérést terveznek. "Sürgősen le kell ülni az önkormányzati érdekképviseletekkel, és kialakítani azt a keretet, amelyben az elmúlt húsz év önkormányzati problémáit rendezni tudjuk. Ez a költségvetés vitájával párhuzamosan fog zajlani" - fogalmazott.

Rendet az önkormányzatoknál

Varga Mihály úgy véli, alapvetően nem az önkormányzatok magas száma a probléma, hanem az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztás kérdése. "Kaotikus rendszer van az oktatásban és az egészségügyben, az állam finanszírozza a bért, közben az önkormányzat is beszáll a finanszírozásba. Senki nem tudja, hogy ki miért is felelős igazából. Az elmúlt években az volt a rendszer, hogy amit állami szinten nem tudtak megoldani, azt átadták az önkormányzatoknak" - mondta.

"El kell határolni egymástól a feladatokat. Ami kötelező állami feladat, de az önkormányzatok látják el, azt finanszírozni kell. Ami nem az, azt vissza kell venni, vagy át kell gondolni, hogy szükség van-e rá" - tette hozzá.

Euró 2014-re

"Ami az euróval történt az elmúlt hónapokban, években, az nem teszi annyira vonzóvá a közös valuta bevezetését. De a bajaink hetven-nyolcvan százaléka fel sem merült volna, ha Magyarországon már euróval lehetne fizetni" - mondta Varga Mihály, aki szerint 2014-re vagy 2015-re az ország teljesítheti az euró bevezetésének feltételeit, ehhez azonban tartani kell a deficitcélokat, a gazdaságnak pedig ki kell lábalni a válságból.

Hozzátette: 2011-re a legtöbb kutatói-elemzői vélemény egy és három százalék közötti növekedést jósol, az építőiparon azonban jól látszik, hogy még egyáltalán nincs túl a recesszión, hiszen még 2010 első negyedévében is visszaesést szenvedett.