A kormány is elismerte Bajnaiék munkáját

2010.09.14. 11:08
Kisebb zavar támadt az országgyűlés gazdasági bizottságának múlt heti ülésén, amikor kiderült: a szocialisták jobban egyetértenek Matolcsy György helyzetértékelésével, mint a bizottság fideszes tagjai. A költségvetés zárszámadásából ugyanis kiderül: az előző kormány azt tette, amit tennie kellett, az IMF-hitelre szükségünk volt, és az "Út a munkához" program is egészen sikeres volt.

Ez a Fidesz-kormány eddigi legkorrektebb irománya, üdvözölték a szocialisták múlt héten azt a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvényjavaslatot, amelyben Matolcsy az előző év költségvetését értékelve a Bajnai-kormány munkáját méltatja. Fideszes politikusok szerint az MSZP félreérti a helyzetet: a dokumentum valójában nem dicséri, hanem elégtelenre értékeli az előző kormány tevékenységét.

Varga Mihály a gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője a sajtótájékoztatón (Fotó: Koszticsák Szilárd)
Varga Mihály a gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője a sajtótájékoztatón (Fotó: Koszticsák Szilárd)

Hazugságok költségvetése

Rogán Antal a gazdasági bizottság fideszes vezetője szerint “az előző költségvetés hazugságokra épült, végig rossz tényadatokra próbálták azt tervezni, és e téren félrevezetni mind az ország polgárait, mind pedig a gazdasági vagy nemzetközi szereplőket.” A 2009. évi költségvetésnek a gazdaságpolitikai célkitűzései szerinte “mindenre alkalmasak voltak, csak arra nem, hogy kivezessék az országot a válságból, és ennek megfelelően oldják esetleg a költségvetés problémáit is.”

A Fidesz korábban ellenzékből is sokat kritizálta a Bajnai-kormány költségvetését. Varga Mihály korábban a gazdasági növekedés ösztönzését és az adócsökkentést hiányolta a tervekből, a kiigazítással kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: “az sem a hiány tekintetében, sem az államadósság alakulásának tekintetében nem felelt meg az elvárásoknak.” Kósa Lajos pedig úgy vélte, hogy “Magyarország a világgazdasági válság kezelése kapcsán a legrosszabb helyzetben van.”

Elismerően a válságkezelésről

A nyilatkozatok fényében különösen érdekes volt, hogyan értékeli most szeptemberi zárszámadásában az új kormány Bajnaiék korábban sokat kritizált költségvetését. “Egy megalapozatlan gazdaságpolitikának a következményeit követjük nyomon a 2009. évben a tervezéstől a zárásig bezárólag” - igyekezett rutinból összefoglalni Rogán a Matolcsyék által jegyzett dokumentumot a szocialisták általános derültségére.

Az Orbán-kormány álláspontját tükröző előterjesztés ugyanis nagyrészt éppen ezzel ellentétes megállapításokat tesz. Elismeri például, hogy az előző kormány jelentős lépéseket tett a gazdasági és a pénzügyi rendszerek stabilizálása érdekében. A korábbi fideszes állásponttal szemben az írás leszögezi: az államháztartás finanszírozása, a forint árfolyamának stabilizálása, illetve a pénzügyi rendszer működése is csak az IMF hiteleivel volt biztosítható.

A dokumentum szerint az előző kormánynak a válság miatt kialakult szűk mozgástérben gazdaságélénkítésre már nem volt lehetősége. Annak pedig, hogy Bajnaiék többször is a költségvetés számainak módosítására kényszerültek, elsősorban az volt az oka, hogy 2008 végén még nehéz volt pontosan előjelezni a válság mélységét, így a kormánynak folyamatosan alkalmazkodnia kellett a változó nemzetközi környezethez.

Csak Orbán dícsért

Ehhez hasonló kijelentéseket eddig legfeljebb a Fidesz gazdasági holdudvarából lehetett hallani, a kormány részéről eddig következetesen támadták a 2009-es szigorú költségvetést. Elismerően eddig mindössze Orbán Viktor nyilatkozott, ő is csak egyszer, egy Merkellel közös külföldi sajtótájékoztatón. Itt - ellentétben a hazai megnyilatkozásokkal – méltatta a kormánynak azt a munkáját, amivel az államháztartási hiányt sikerült drasztikusan lefaragni.

A jelenlegi előterjesztés rögzíti: az előző kormány a konvergencia program alapját képező makrogazdasági pálya, valamint a nemzetközi szervezetek előrejelzéseit figyelembe véve készült. A GDP-csökkenés alapvető oka a jelentés szerint a külső kereslet szűkülése volt, a közösségi fogyasztás pedig az "Út a munkához" program pozitív hatásai miatt tudott bővülni. 2009 folyamán az ország nettó adóssága 2,9 milliárd euróval csökkent, a folyó fizetési mérleg több mint egy évtizede először ért el pozitív szaldót - sorolja a sikereket az írás.

A pozitív értékelés általános zavart keltett a bizottság fideszes tagjainak körében, akik - miután a szocialisták megköszönték a dicsérő szavakat - cáfolni próbálták a Matolcsy által benyújtott írás főbb megállapításait, több helyen tételesen ellentmondva a kormány hivatalos álláspontjának.

“Attól még nem értünk egyet azzal, ami 2009-ben történt, mert megcsináljuk annak a reális beszámolóját” - hangsúlyozta a bizottság fideszes elnöke. A költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat elfogadásáról kedden tárgyal a parlament.