Csalásgyanús a Genesis tőkeemelése

2010.09.15. 15:58
Tőkebefektetési csalás gyanúja is felmerülhet a TEBÉSZ vizsgálata alapján a Genesis Energy Befektetési Nyrt. 2010. április 19-ei közgyűlésén elfogadott apporttal történt tőkeemeléssel kapcsolatban. Az érdekvédelmi szervezet vizsgálata szerint egy cégen keresztül olyan vételi lehetőséget apportáltak 10 milliárd forint körüli értéken a tőzsdei cégbe, amelyről tudniuk kellett, hogy az már nem realizálható. A vállalat részvényeit 13:09-től felfüggesztették, mivel rendkívüli közleményt fognak kiadni.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) egy kisrészvényesi bejelentésre kezdte el vizsgálni a BÉT "B" kategóriájában jegyzett Genesis Energy Befektetési Nyrt. legutóbbi, apporttal történt alaptőke-emelésének hátterét. A kizárólag nyilvánosan hozzáférhető adatokra épülő szakértői vizsgálat a cég április 14-én közzétett befektetési ajánlatában gyanús adatra lelt.

A Genesisnek új tevékenységet hozó apport legfontosabb eleménél, a Rudagipsz-Mix Zrt-nél a rudabányai bányatelepre vonatkozó adásvételi szerződést az ismertető arra a Hasit Hungária Kft-re hivatkozva említi, amely már a közgyűlés előtt több hónappal felszámolás alá került. A felszámolás tényét azonban a befektetési ismertető elhallgatja.

A TEBÉSZ ezután megkereste a rudabányai bányát és a kitermelési eszközöket ténylegesen birtokló Hasit Kft. felszámolóját, hogy információkat kérjen tőle az adás-vételről. A felszámoló válaszából a Genesis tájékoztatójának újabb részleteiről derült ki, hogy az nem a valós, vagy nem az aktuális tényeket tartalmazza.

A tájékoztatóban leírtakkal ellentétben hónapok óta senki sem folytat kitermelést a bányában. A Rudagipsz-Mix Zrt-nek régebben valóban volt adás-vételi szerződése a Hasit Kft-vel, ám attól a bányacéget 2009. december 24-e óta irányító felszámoló, a vételár megfizetésének elmaradása miatt már korábban elállt, vagyis nem volt ilyen érvényes szerződés a közgyűlés napján.

Félrevezető információnak minősül a Magyar Fejlesztési Bankkal kötött 1 milliárd forintos hitelre vonatkozó jelen idejű megfogalmazás is, mivel a bank a hitel-igérvényt az adásvétel elmaradása miatt már korábban visszavonta. Tekintettel arra, hogy a tőkeemelés előtt 40 százalék körüli közkézhányaddal rendelkező Genesis által kiadott befektetési ajánlat szerint a bányászati és ércfeldolgozói új profil bevezetésének alapját éppen a rudabányai telep és eszközeinek megszerzése jelenti, így a legutóbbi gyorsjelentése szerint az első félévben mindössze 12 ezer forintos árbevételt produkáló társaság egész léte válik kérdésessé a kitermelhető ércvagyon megvásárlásának elmaradásával.

A TEBÉSZ a rendelkezésére álló dokumentumok alapján úgy véli: a társaság vezetésének már a befektetési ajánlat összeállítása és a tőkeemelést kimondó közgyűlés előtt tudatában kellett lennie a bányavásárlási lehetőséggel kecsegtető apport kiüresedéséről, azt mégis elhallgatta a részvényesek elől, így felvetődhet a tőkebefektetési csalás gyanúja is.

Az ügy kapcsán a TEBÉSZ külön kiemeli az apportot ellenjegyző könyvvizsgáló jogi fellelőségét, akit éppen a hasonló esetek elkerülése érdekében utasít a jogszabály az apportok alapos ellenőrzésére. A TEBÉSZ a birtokában lévő adatokat és dokumentumokat rövid időn belül átadja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, hogy az hatósági eszközeivel felderíthesse a magyar tőkepiacon példátlan eset minden részletét.