A Merill Lynch bízik Orbánban

2010.09.16. 13:19
A Merrill Lynch londoni elemzőjét budapesti látogatása megerősítette abban a feltételezésükben, hogy a magyar kormány kitart az átgondolt költségvetési politika mellett, ami így enyhíti a rendkívüli kamatemelés szükségességét.

Kedvezően nyilatkozik a legutóbbi magyarországi fejleményekről Raffaella Tenconi, a Bank of America Merrill Lynch feltörekvő piaci elemzője egy napos budapesti látogatása után, melynek során hazai befektetőkkel és döntéshozókkal találkozott.

Tartható lesz a hiánycél

A budapesti látogatás megerősítette azon meggyőződésünket, miszerint a kormány kitart az átgondolt költségvetési politika mellett - olvasható a Merrill elemzőjének "Egyenletes javulás" címmel kiadott kommentárjában. A szakértő szerint így 2011-ben a költségvetés hiánya minden bizonnyal 3,5 százalék alatt lesz.

A kormány elkötelezett a jövő évi 3 százalék alatti hiánycél teljesítése mellett, és készséget mutat az adócsökkentés fokozatos bevezetésére is. Ezzel elérhetővé válik a jövő évi hiánycél, fogalmaz Tenconi, aki szerint a 2011-es költségvetés részletes számait október második felében ismerhetjük meg.

Nem várható IMF-megállapodás

A Merrill Lynch közgazdásza továbbra is azon a véleményen van, hogy a következő hónapokban nem várható újabb IMF-megállapodás Magyarországon, ezért a kormány erőteljes elkötelezettségére van szükség a költségvetési konszolidáció tekintetében, ami horgonyként is szolgálhat.

Strukturális refotmok jöhetnek

A Fidesz jelenleg az önkormányzati választásokra fókuszál, ahol várhatóan fölényes győzelmet arat. Mindez megnyithatja az utat a strukturális reformok előtt - írja kommentárjában Raffaella Tenconi, aki a svájci frank forinttal szemben bekövetkezett felértékelődésére is emlékeztet. A szakértő ennek kapcsán megjegyzi, hogy összességében a magyar bankrendszer megfelelően tőkésített, és a magyar jegybank minimális tőkeinjekciót lát szükségesnek.

A prudens fiskális politika fenntartása mérsékli az azonnali kamatemelés szükségességét - állítja a Merrill elemzője, aki a következő negyedévekben változatlan magyar alapkamatra számít.