Miért kéne váltás a Mol élén?

2010.09.17. 11:40 Módosítva: 2010.09.17. 11:57
Szakmailag, üzletileg sikeres tíz év áll Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és a Mol mögött, a piacon nehezen magyarázzák a leváltásával kapcsolatos, néhány hete már terjedő híreket. A kormányváltás, a hazai politikai konfliktusok sem állhatnak igazából sem általában a leváltás, sem pedig a mögött, hogy éppen Kocsis István BKV-vezér üljön a székébe. Az valószínű, hogy az oroszok, akiknek egyébként bő 20 százalékos részvénycsomagjuk van, nem szeretik Hernádit, de kérdés, hogy ez mire elég.

Az ősszel Kocsis István, a BKV Zrt. jelenlegi, a Magyar Villamosművek volt vezérigazgatója válthatja a Mol elnök-vezérigazgatói tisztében Hernádi Zsoltot. A pletyka már hetek óta terjed a piacon is, és bár a "nem zörög a haraszt" típusú igazságot nehéz félretenni, egyelőre túl jó magyarázatok sem születtek eddig az okokra. A hír felröppenése után Kocsis István, nem sokkal később pedig a Mol is közleményt adott ki. Kocsis "cáfolja azokat a sajtóban megjelent híreket, melyek szerint őt nevezik ki a Mol elnök-vezérigazgatójává, erről a kérdésről ő senkivel sem tárgyalt".

A Mol szintén határozottan cáfolta, hogy Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató idő előtt távozna a társaság éléről. "Hernádi Zsolt továbbra is a Mol elfogadott stratégiája megvalósítását tekinti feladatának” – nyilatkozta Somlyai Dóra, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója.

A Mol közlése szerint Hernádi Zsoltot legutóbb 2008. április 23-án választotta meg a közgyűlés igazgatósági tagnak 2014. februárjáig. Az igazgatóság elnökét megválasztani jogosult igazgatóság napirendjén nem szerepel az elnöki pozícióval kapcsolatos bármilyen változtatás.

A személycsere az egyébként csak jövő tavasszal esedékes közgyűlés rendkívüli összehívása nélkül – a hír szerinti módon legalábbis – nem is lehetséges. A vezérigazgató személyéről ugyan az igazgatóság dönt, így e posztról bármikor leválthatják Hernádit, elnöknek csak az igazgatóság tagját választhatja meg a testület, márpedig Kocsis István nincs köztük. Az igazgatósági tagokat a Mol alapszabálya szerint viszont a közgyűlés választja meg.

Rendkívüli közgyűlés összehívásáról egyelőre viszont senki nem hallot.

A technikai részleteken túl is nehéz magyarázni, mi állhat a Hernádi leváltásáról szóló pletykák mögött. Bár mind a vezérigazgatót, mind a Molt szokás a mostanában a kormánnyal időként feszültebb viszonyba keveredő Csányi Sándor OTP-elnök szoros szövetségeseként emlegetni (Csányi a Mol igazgatóságának alelnöke), az OTP-vezér és a kormány esetleges konflikutásanak aligha lehet következménye egy ilyen személycsere. Kocsis István ugyanis egyszerre üzlettársa és barátja Csányi Sándornak.

Hazai politikai szálat egyébként is nehéz lenne összerakni a személycsere mögé, már csak azért is, mert az államnak nincs szava sem a közgyűlésben, sem az igazgatóságban. Egyébként Hernádi Fidesz-szimpátiája nem titok, rendszeres résztvevője például a tusnádfürdői, a kormánypárt által mindig kiemelten kezelt szabadegyetemnek.

Egy másik lehetséges okként emlegetik a találgatások az orosz-szálat: a Mol integritását, önállóságát az elmúlt években az OMV-vel, majd az osztrákok részvényeit felvásároló orosz Szurgutnyeftgegazzal szemben is sikerrel, de folyamatos harcokban örző vezető teljesen egyértelműen a magyar olajcéget szívesen felvásároló konkurensek begyében van. A kormány éppen tegnap cáfolta újból és határozottan: nem tárgyal az oroszokkal a bő 20 százalékos paket állami megvásárlásról, annak nagyjából 500 milliárd forintos árára egyébként pénz sincs (forrásaink szerint egyébként a Mol vezetése az állam megjelenését sem fogadta volna örömmel a tulajdonosok között). Persze attól még az lehetséges, hogy az oroszokkal egyébként is egy sor kérdésben - Malév, Paks, gázellátás, gázvezeték építés - tárgyaló, számos ügyben a helyzet rendezésére törekvő magyar politikától mintegy jó szándék jeleként, követelik Hernádi fejét, de ha ez így is lenne, kérdés, hogyan reagál erre a magyar vezetés. Egy forrásunk szerint a ma napvilágot hír valójában idejét múlt: ha az elmúlt hónapok nagy átrendezési folyamataiban fel is merült valamiféle váltás a Mol-vezetésében, az ma már könnyen lehet, hogy pletykaként sem aktuális.