Orbán: Nincs kőbe vésve az érdekegyeztetés

MTI/Index
2010.09.20. 17:24
A kormányváltás óta először ült össze az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), amelyen a munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek a legitimitásukat hangsúlyozták, a kormány pedig jelezte, hogy nem tekinti kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját. Az OÉT fórumán hagyományosan a munkáltatók és a munkavállalók szövetségei, illetve a kormány vesz részt. Az OÉT ülések fontos eleme, hogy milyen minimálbért, és garantált bérminimumot határozzon meg a kormány 2011-re.

A szakszervezetek álláspontjukat ismertetve hangsúlyozták, nem volt szerencsés, hogy az utóbbi négy hónapban a munka világát érintő törvényekről nem egyeztetett velük a kormány. Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke szerint az elmúlt 110 nap során "sok gonddal küzdöttek" a munkavállalók képviselői, számos olyan törvény született, amelyben a szociális partnereket konzultációra kellett volna hívnia a kormánynak.

A munkaadói oldal kedvezően fogadta a kormány vállalatokat kedvezően érintő döntéseit, így a társasági adó csökkentését is - mondta a munkaadók képviseletében Zs. Szőke Zoltán. Ezek után hozzátette, hogy a munkaadói oldal képviseli a magyar versenyszférát, a multinacionális társaságokat éppúgy, mint a hazai tőkével működő nagy-, közepes és kisvállalatokat. A szóvivő hozzátette: az adótörvények, és a költségvetés megvitatásával kellene kezdeni az érdemi munkát az OÉT-ben.

A plenáris ülésen felszóltalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki szerint a következő években egymillió új munkahelyet akar létrehozni a kormány, s ezt a célt kell szolgálnia OÉT munkájának is. "Nem tekintjük kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját" - mondta a miniszterelnök, aki a szerint a nemzeti konzultációt és az érdekegyeztetési fórumát össze lehet kapcsolni.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács következő plenáris ülését október 10-12 között lehet megtartani - javasolta Orbán Viktor miniszterelnök, reagálva a munkaadói és munkavállalói oldal képviselőinek véleményére az OÉT hétfői plenáris ülésén. A kormánynak módja van megváltoztatni az Országos Érdekegyeztetési Tanácsról szóló törvényt, de egyedül nem szeretne változatni, ezért várja az oldalak képviselőit, jutassák el a már elküldött hat-hét javaslatot követően a többi javaslatot is - mondta  a miniszterelnök.

"Semmilyen törvény nem írhatja felül a választói akaratot, s ennek a kormánynak a programja tartalmazza a választási programot teljes egészében" - hangsúlyozta Orbán Viktor. Ha az áprilisban hozott választói akarat ütközik az OÉT-ben kötött korábbi megállapodásokkal, akkor "nekünk a parlamenti választáson kinyilvánított választói akaratot kell elsődlegesnek tekinteni" - tette hozzá.

Az előző Orbán kormány időszakában nem kapott túl sok teret az érdekegyeztető tanács, szinte kizárólag a munka világát közvetlenül érintő jogszabályokban volt jogköre - írja a Napi Gazdaság. Az OÉT szempontjából most a legfontosabb kérdés, hogy megtarthassa a kiharcolt jogköreit.