Kétéves átmenetre számíthatnak a távhősök

2010.09.21. 08:33
Az energetikai kormányzat megkezdi a kötelező átvételi (kát) rendszerének átalakítását. Az új rendszer, amely célja a megújuló energiák fokozottabb támogatása, 2013-ban léphet életbe.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az áram kötelező átvételi (kát) rendszerének átalakítási irányvonalairól készít munkaanyagot, amelyet széles szakmai körben kíván megvitatni - írja a Napi Gazdaság Kovács Pálra, a fejlesztési tárca energetikai helyettes államtitkárára hivatkozva.

A kát-rendszer és a villamosenergia-törvény átalakításáról és racionalizálásáról Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési úgy fogalmazott: a hatékonyságnövelés és a megújulók támogatásának eredeti célja eltérült. Az új támogatási rendszer 2013. január elsejére formálódhat ki. A kormány addig a kapcsolt termelést fokozatosan vezetné ki a rendszerből, az átmeneti időszakban is szükség lesz korrekciókra.

A kötelező átvételi (kát) rendszer csupán 30-40 százalékban támogatja a megújulókat, ráadásul az összeg legnagyobb részét még ezen belül is a biomasszát fosszilis anyagokkal együtt égető üzemek kapják - mondta a Napinak Ságodi Attila, a KPMG energetikai és közüzemi tanácsadási szektorának partnere.

Véleménye szerint a kát megtartása esetén technológiánként és az üzemek mérete szerint eltérő támogatási szinteket kellene meghatározni a megújulók arányának növelése érdekében. Az egyetemes szolgáltatók meglehetősen szűk árréssel dolgoznak, a körülbelül 46 forintos tarifából csak kevesebb mint 2 forint marad náluk - tudta meg a Napi Boross Norberttől, az Elmű-Émász-csoport kommunikációs igazgatójától.

A kát-támogatás az árból 6-7 forintot jelent, ezt eredetileg a megújulótermelés támogatása céljából vezették be. Azonban a pénz  mára 90 százalékban a távhőtermelőkhöz kerül, itt komoly árcsökkentési lehetőségek merülnek fel - tette hozzá Boross.  • Hírek
  • Bankszámla