ÁSZ: Nem tudni mekkora az állam vagyona

2010.09.22. 14:23
Senki nem tudja, hogy pontosan mekkora az állam vagyona, csak az ismert, hogy ez nagyrészt ingatlanokban van. Az Állami Számvevőszék főigazgatója azt mondta, 230 eladósodott önkormányzat van, a legnehezebb a megyei önkormányzatok adósságtörlesztése lesz.

A rendszerváltás után húsz évvel még mindig nem tudni pontosan, hogy mekkora az állam vagyona - mondta Lóránt Zoltán, az Állami Számvevőszék (ÁSZ)főigazgatója szerdán egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

Lóránt Zoltán emlékeztetett arra, hogy a 2009-es költségvetés végrehajtásáról szóló számvevőszéki jelentésben hangsúlyozták, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. úgy látta el a rábízott állami vagyon kezelésével kapcsolatos feladatait, hogy nem rendelkezett  szabályos, pontos és teljes körű vagyonnyilvántartással.

Az állam úgynevezett üzleti vagy vállalkozói vagyona könyv szerinti értéken 12.900 milliárd forint, a szakértői becslések szerint viszont 42.800 milliárd forintot ér - mondta Lóránt László. Az önkormányzati alrendszerben is nagy a bizonytalanság. Az önkormányzati vagyon értéke jelenleg 11.300 milliárd forintra tehető. Lóránt Zoltán azt mondta: az állami vagyon 70 százaléka ingatlan, az önkormányzatoknál pedig 90 százalék ez az arány.

230 eladósodott önkormányzat van

Az ingatlanvagyon nem kezelhető a hitelállománytól függetlenül - hangsúlyozta az ÁSZ főigazgatója, aki szerint pontatlan az az állítás, hogy az önkormányzati szféra eladósodott. "Nem az egész önkormányzati rendszer adósodott el, hanem az az alig 230 önkormányzat, amely hitelképes, vagyis a városi és a megyei kör" - mondta Lóránt Zoltán.

A szakember hozzátette: külön probléma a megyei önkormányzatok eladósodottsága. A kötvényállomány ebben a körben közel 110 milliárd forintos nagyságrendű, és nem világos, hogy a megyei önkormányzatok miből fogják megadni a tartozást, mert saját bevételük alig van, így komoly vagyonvesztés következhet be a törlesztés során, vagyonuk túlnyomó része azonban nem elidegeníthető.