Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Durván visszaestek az illetékbevételek

2010.09.24. 06:51 Módosítva: 2010.09.24. 07:01
Az ingatlanpiaci pangás és a gépjárműértékesítés zuhanás miatt sokkal rosszabbul alakulnak a költségvetés idei illetékbevételei, mint tavaly, és erősen kérdéses, hogy meglesz-e az éves tervszám.

Augusztusban mintegy 6,5 milliárd forint, feleannyi illeték folyt be az államkasszába, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ennél csak májusban szedett be kevesebbet idén az adóhivatal. A havi illetékbevétel rendre tízmilliárd forint alatt maradt, miközben tavaly átlagosan 12 milliárd forintra rúgott - írja a Napi Gazdaság az APEH adatai alapján.

Ha folytatódik a mélyrepülés, vélhetően nem folyik be a költségvetésbe az ez évre várt mintegy 110 milliárd forint. Augusztus végéig összesen 62 milliárd forintot szedtek be.

Az ingatlanpiaci trendeknek megfelelően egyre nagyobb a visszaesés a bevételek jelentős hányadát biztosító ingatlanátruházási illetékeknél, augusztus végéig 43,5 milliárd forintot fizettek be a háztartások és a cégek, szemben a tavalyi 65,3 milliárd forinttal. A gépjármű-értékesítés alacsonyabb volumene is megtépázta a kasszát, augusztus végéig 9,6 milliárd forint jött össze, 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ajándékozás után fizetendő teher 15 százalékkal, 1,5 milliárd forintra esett vissza.

Az elmúlt két évben - az örökléshez kapcsolódó terhek mérséklése ellenére - az illetékek egyre nagyobb hányadát fizették be a háztartások. Idén eddig a befolyt összeg közel 70 százaléka származott magánszemélyektől, míg két évvel ezelőtt az arány még 54 százalék volt, tavaly pedig 60. A cégek arányaiban az ingatlanvásárlás után fizetendő illetékből fizettek kevesebbet az elmúlt években.

Illetékszabályt vizsgál az Európai Bíróság

Az Európai Bizottság keresete alapján az Európai Bíróság azt vizsgálja, diszkriminatív-e az a hazai szabályozás, amely a más tagállamban fekvő lakástulajdon eladását követő magyarországi lakásvásárlást kedvezőtlenebb bánásmódban részesíti, mint ha az eladott lakás Magyarországon lenne.

A vevőnek, ha egy másik lakását bizonyos időszakon belül eladja, az illetéket a vásárolt és az eladott lakás értékének különbözete után kell csak megfizetnie, de a kedvezmény csak magyarországi ingatlanokra vonatkozik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek