Varga Mihály visszaverte Matolcsyt

2010.09.27. 12:28 Módosítva: 2010.09.27. 15:42
Matolcsy György le akarta váltani Bathó Ferencet, a költségvetés valódi urát a nemzetgazdasági minisztérium kommunikációs baklövése miatt, de Varga Mihály meggyőzte Orbán Viktort, hogy ez hiba lenne. Bathó marad.

Sokasodnak a kínos ügyek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter körül. A legutóbbi esetben főnöke, Orbán Viktor kormányfő sem állt ki mellette, pedig Matolcsy saját beosztottját akarta kirúgni.

Mint beszámoltunk róla, csütörtökön Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter eldöntötte, hogy leváltja posztjáról a költségvetésért felelős helyettes államtitkárt, Bathó Ferencet, ezt pedig közölte Bathó közvetlen felettesével, Naszvadi György államtitkárral. Bathót péntektől azonnali hatállyal kényszerszabadságra küldték.

Péntek délután azonban fordult a kocka. Információink szerint Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára (aki még mindig rajta tartja a szemét a gazdasági, költségvetési ügyeken) meggyőzte arról Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy óriási hiba lenne Bathót felmenteni. A kormányfő nem írja alá a leváltást szentesítő határozatot.

Sem az időzítés, sem a célba vett személy nem jó

Úgy tudjuk, két dolog is arra utalt, baklövés lenne hagyni Matolcsy akaratát érvényesülni. Az ügy gyújtópontja az volt, amikor a múlt héten Matolcsy jelzést kapott felülről, hogy kínos lett az új kormánynak a zárszámadásban szereplő, az előző kormány teljesítményét elismerő, dicsérő rész. Értesüléseink szerint Matolcsy előre akart menekülni, és bűnbakká tette volna Bathót – akinek a kezén valóban átment a szóban forgó dokumentum. Úgy tudjuk, Vargáék azzal érveltek, aránytévesztés egy ilyen ügy miatt ekkora áldozatot hozni.

Emellett az időzítés is Matolcsy kezdeményezése ellen szólt: épp egy héttel az előtt rúgta volna ki a költségvetés valódi urát (Bathó évtizedek óta a költségvetési ügyekkel foglalkozik, ismeri a büdzsé minden sorát, és épp emiatt a szaktudása miatt tartotta meg és emelte fel az Orbán-kormány főosztályvezetőből helyettes államtitkárrá), hogy erőltetett menetben neki kellene állni a 2011. évi költségvetés készítésének. Ez veszélybe sodorta volna a büdzsé megalkotását.

Szijjártó cáfolata

Az Index.hu mai cikkének Varga Mihály államtitkárra és a Miniszterelnökségre vonatkozó állításai minden alapot nélkülöznek – reagált cikkünk megjelenése után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Vészesen fogy a levegő

Úgy tudjuk, az IMF-EU-párossal való június eleji affér után kérdőjeleződött meg Matolcsy vezető szerepe a kormányzati gazdaságpolitika irányítását illetően, de körülötte vészesen csak néhány héttel ezelőtt kezdett fogyni a levegő a kormányzaton belül. Ennek egyik legszembetűnőbb megnyilvánulása az volt, amikor nemrég a Navracsics Tibor-vezette közigazgatási tárca felügyelete alá tartozó Kormányzati Személyügyi Központ összetűzött a Matolcsy-minisztériummal amiatt, hogy a nemzetgazdasági tárca kihagyta volna a KSZK-t a tárcánál meghirdetett főosztályvezetői pályázatok kezeléséből. A kinevezések emiatt le is álltak.

Forrásaink szerint Matolcsy előre próbál menekülni az őt ért kritikák elől. Ennek a számlájára írják, hogy a miniszter leváltotta a magyar Ecofin-titkárságot, és ebbe a sorba illik Bathó leváltásának szándéka is.