Rogán Antal, a devizások és a hungaristák

2010.09.29. 07:46
A Fehér Kéményseprőket is bevonta a Fidesz a bajban lévő hitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslat kidolgozásába. A Rogán Antal és Kósa Lajos által bejelentett törvénycsomagról konkrétumokat továbbra sem tudni, a politikusok az egyeztetések lezártával ígérik nyilvánosságra hozni az összefésült javaslatokat. A tárgyalásba bevont, magát civil egyesületként definiáló Fehér Kéményseprők szervezet a radikális jobb- és baloldalon is igen népszerű, rendezvényein az Antifasiszta Liga és a kommunisták mellett gárdisták is felbukkannak. A Fidesz szerint a kéményseprők jól ismerik az érintettek problémáit. Az asztalnál ülő egy másik szervezet annyira jól ismeri a problémákat, hogy megoldásként javasolja: az elmúlt években elszenvedett árfolyamveszteséget a bankok "adják vissza" a hiteleseknek.

"Véleményem szerint nagyon el kell gondolkodni azon, hogy véletlenül nem egy nagy hazudozó-e a Viktor? Mást mond és mást cselekszik?" Egy kilakoltatott nő nyílt levelét vezette fel ezekkel a szavakkal a jövőnk.info hungarista hírportálon az a Dabasi Tamás, akit a Fidesz hivatalosan is bevont a bajban lévő hitelesek megmentéséről szóló egyeztetés-sorozatba. Dabasi ugyanitt azzal is megvádolja a miniszterelnököt, hogy "2010. június 15-én kivégzett egy családot! Elvették a házukat, ezáltal az egész életüket! Hét embert végeztek ki az Ön "tudtával" azon a napon!"

Így megy az egyezkedés

A Fidesz két képviselője a szeptember 9-én, a párt tapolcai frakcióülés után jelentette be, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot dolgoznak ki a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére. Ezek között szerepel egyebek mellett az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás és az önkényes kamatemelés tilalma, a középárfolyam alkalmazásának előírása, valamint az ingyenes előtörlesztés lehetősége.

A két politikus először - szeptember 14-én - a hitelfelvevők érdekképviseleti szerveivel egyeztetett a nyolc pontról, amely végén a szervezetek képviselője azt közölte: a konszenzust keresik, de megfogalmaztak több kritikus észrevételt is. Rogán Antal és Kósa Lajos ezt követően - szeptember 17-én - a Magyar Bankszövetség képviselőivel találkozott. A megbeszélést követően jelentették be, hogy szakértői szinten folynak majd tovább az egyeztetések.

Legutóbb múlt pénteken tárgyalt a Fidesz egyik szakmai munkacsoportja a Bankszövetség, később pedig a bajba jutott lakáshitelesek civil érdekképviselőivel. Bár már a múlt hétre ígérték, egyelőre továbbra sem nyilvános a javaslatcsomag végső, az egyezetések fényében kialakuló változata, várhatóan már csak a választások után nyújtják be a törvényjavaslatot.

A vállaltan hungarista oldal rendszeres megjelenést biztosít Dabasinak és civil egyesületének. Július végén például arról számolt be a portál, hogy az APEH ügyészi jóváhagyással előállította Dabasit, ami "egyértelmű megfélemlítési kísérlet a zsidó érdekű kilakoltatások és árverezések ellen bátran kiálló Otthonvédők ellen". A cikk a történteket úgy sommázta, hogy "a jakobinus likud-testvér Fidesz-hatalom egylényegű az előzővel... diktatúra kiépítése" kezdődött meg.

Dabasi ugyanezen a fórumon februárban azzal sokkolta a nyilvánosságot, hogy közölte: tudomása van egy ellene tervezett merényletről, aminek a helyszíne és az időpontja is ismert. „Nyilatkozom, hogy nem akarok öngyilkos lenni, élni akarok, hogy megmenthessük a bűnözők ellen a jogtalan kilakoltatásokat.”

A hungarista portál tudósításai szerint több olyan kilakoltatáshoz kapcsolódó demonstrációt is szervezett Dabasi, ahol a Magyarok Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gárda, a Jobbik és a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete is megjelent, sőt, kakukktojásként még a Munkáspárt aktivistái is.

Dabasi a portálon megjelenő közleményeket, nyílt leveleket korábban az Otthon és Érdekvédők Magyarországi Szövetségének képviselőjeként írta alá, újabban a www.feherkemeny.hu, vagy a "Fehér Kéményseprők" Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége olvasható a neve alatt. Dabasi jelenleg is ez utóbbi szervezet elnökeként vesz részt a hitelesek megmentéséről szóló törvényjavaslat kidolgozásában, Rogán Antal, a Fidesz-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője, illetve Kósa Lajos debreceni polgármester meghívására.

Így magyarázzák

A Fidesz-frakció sajtóirodája közölte az Indexszel: Rogánék tisztában voltak azzal, hogy milyen háttere van az egyeztetésekbe bevont civileknek, "érthető, ha radikálisan rossz helyzetben lévő embereket radikális hangvételt megütők képviselnek."

A civil delegációk invitálásakor nem politikai kritériumok alapján válogatott a párt, olyanokat kerestek, akik az elmúlt időszakban a témában hallatták a hangjukat. A fehér kéményseprőket azért nem lehetett megkerülni, mert ők testközelből ismerik az érintettek problémáit – szól a Fidesz magyarázata.

Dabasi Tamást is elértük, aki sajnálja, hogy csak radikális portálok veszik át a mindenki számára nyilvános közleményeit. A kéményseprők elnöke azt mondta, arról nem tehet, ha a rendezvényeiken a radikálisok is megjelennek, ők azonban minden jobb és baloldali szélsőségtől elhatárolják magukat. Az egyesület nevét úgy magyarázta, a fehér a tisztaságot jelképezi, a kéményseprők pedig a szervezet elkötelezett korrupcióellenességét. Dabasi lapunknak úgy fogalmazott, a pénzintézetek "hazug bűnözőknek adják el az adósokat, Magyarországon bankbűnözés folyik, amiben a bíróságok és az önkormányzatok is szervezetten részt vesznek, de nem félünk egyetlen maffiózó banktól sem."

Szövetségbe forrt, kovácsolt frigy

A kilakoltatás ellenes sajátos szivárványkoalíció tavaly állt össze, amikor civil szervezetek 2009. április 29-én megalapították az Otthonvédők Szövetségét. A mozgalom az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált devizahitelesek érdekeinek képviseletét vállalta fel "az ellenük törvénytelen és embertelen eszközökkel fellépő bankokkal, bírósági végrehajtókkal szemben."

Az Otthonvédőkhöz közös célokra hivatkozva a Magyar Kommunista Munkáspárt is csatlakozott. A világnézetileg igen szerteágazó „civil” összefogás a radikális akcióiról elhíresült Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségével (VÉSZ) és a Magyar Antifasiszta Ligaszövetséggel is kiegészülve tavaly bejutott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szociálpolitikai államtitkárához, Kovárik Erzsébethez, de a kommunista.NET beszámolója szerint a megbeszélés eredménytelenül zárult. A mozgalom küldöttsége a Fidesszel is tárgyalt, ennek „eszmei támogatás” lett az eredménye – számolt be az antifasisztaliga.hu.

A Népszabadság tavalyi cikke szerint a fehér kéményseprők is az Otthonvédők mellé álltak, sőt, a Magyar Gárda is csatlakozni akart a kezdeményezéshez. A cikk arról is beszámolt, hogy a fehér kéményseprők megalakulásuk után aláírásgyűjtésbe kezdtek az ajánlószelvények eltörlése érdekében, céljuk a parlamentbe kerülés volt.

Őrült javaslatok

A Fidesz a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége és az Otthon és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége mellett a Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Egyesületet (PSZLF) is bevonta az egyeztetésekbe. A PSZFL 13 pontban foglalta össze javaslatait, ezeket elküldték Orbán Viktornak, illetve az elmúlt hetek egyeztetésein is ezt prezentálták.

A pontokat inkább nem részleteznénk, csak a két kedvencünket emelnénk ki: a PSZFL javasolja, hogy a 2008. októberétől megemelkedett kamat illetve kezelési költségeket a pénzintézetek adják vissza az ügyfeleknek úgy, hogy a többletbefizetéseket írják jóvá a hiteltörlesztőkben. A másik javaslat kötelezné a bankokat, hogy az adósok kérésére minden devizahitelt váltsanak át forintra a szerződéskötéskor érvényes árfolyamon, egyéb költségek felszámolása nélkül.

Az Otthon és Érdekvédők Magyarországi Szövetségét Czirmes György jogász képviselte a Rogán-Kósa-féle egyeztetéseken. Czirmes szombaton, az Echo TV egyik műsorában azt fejtegette, hogy a hitelintézeti törvényből ki kellene venni azt a részt, ami kimondja, hogy a szerződéseket visszamenőleges hatállyal csak akkor lehet átírni, ha a változtatás egyik félnek sem okoz érdeksérelmet. Czirmes szerint így könnyedén megvalósítható lenne az a javaslata, miszerint minden egyes részletet a megkötés időpontjában érvényes devizaárfolyamon kellene elszámolni a futamidő végéig, az előző években a bankok kasszájában halmozódó különbözetet pedig a pénzintézetek vissza kellene fizessék.

Czirmes egyébként azt is javasolja, hogy a nyolc pontban nem csupán a középárfolyam alkalmazására vonatkozó kötelezettséget kellene kimondani, hanem minden olyan árfolyamváltozást be kellene tiltani, ami kedvezőtlen az ügyfeleknek.