Önkormányzati csődhullám jöhet

2010.09.29. 07:48
A következő hónapokban több önkormányzat is nehéz helyzetbe kerülhet a korábban meggondolatlanul kibocsátott devizakötvények törlesztése miatt. Ugyanakkor az önkormányzatokért (is) felelős Belügyminisztérium nem rendelkezik adatokkal arról, hogy mekkora adósságszolgálat esedékes a következő hónapokban.

Az önkormányzati választások előtt néhány nappal a Belügyminisztérium még nem rendelkezik hivatalos adatokkal arról, hogy a következő hónapokban és a jövő évben az önkormányzati szektort mekkora adósságszolgálat terheli - olvasható Tállai András, az önkormányzatokért felelős belügyi államtitkár levelében az országgyűlés honlapján.

A helyzet azonban hónapokon belül akuttá válhat és nem zárható ki, hogy néhány település fizetésképtelenné válik, ugyanis a 2006-2009 között kibocsátott önkormányzati (deviza)kötvények türelmi ideje a következő hetekben lejár - vagyis meg kell kezdeni azok törlesztését. Az államtitkár szerint a kormány egyik legnagyobb kihívása a 2010-2014 közötti ciklusban az önkormányzati finanszírozás átalakítása lesz, ami magában foglalja a települések eladósodásának megfékezését és a kötelezettségvállalási rendszer felülvizsgálatát.

A Belügyminisztérium információi szerint 2009 végén az önkormányzati adósságállomány 1020 milliárd forint volt, ebből 480 milliárdot tett ki a kötvényállomány. Ezzel szemben az Állami Számvevőszék 747 milliárd forint értékűre teszi azt a kötvényállományt, amit az önkormányzatok bocsátottak ki a 2006-2009 közötti időszakban.

Az ÁSZ jelentése szerint ekkor az önkormányzati kötvénykibocsátások 91 százaléka svájci frankban történt, hét százalékuk forint-, kettő pedig euróalapú. Így a gyenge forint nemcsak a lakáshiteleseket, hanem jó néhány önkormányzatot is térdre kényszeríthet a következő hónapokban. Az önkormányzatok konszolidálása a kormány feladata lesz - ugyanis ha sorra csődölnek be a helyhatósá-gok, akkor az évekre visszavetheti az önkormányzati hitelezést.

A kormány a 2011-es költségvetés elkészítésével megvárja az önkormányzati választások végeredményét - a tervezési köriratot október negyedikén kapják meg a tárcák -, így a tegnap keltezett belügyminisztériumi levélből sem derül ki, hogy jövőre milyen támogatási környezetben gazdálkodhatnak az önkormányzatok.