Péntektől olcsóbban autópályázhatunk

2010.09.29. 11:09
A nyári turisztikai időszak leteltével, október 1-jétől a csak személyautókra érvényes D1 négynapos autópálya e-matricák ára 1530 forintról 1170 forintra csökken – közölte az állami autópályakezelő szerdán. A díjszabás szezonális változásait minisztériumi rendelet szabályozza.

A sztrádakezelő emlékeztet: az autópályákat eseti jelleggel használók számára előnyös, csak a D1-es kategóriában vásárolható négynapos e-matricákat szezononként eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető. Ezt jelzi, hogy főleg a nyári hónapokban, ezen belül is különösen júliusban és augusztusban vásárolják a legtöbb négynapos e-matricát.

A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint – olvasható a cég közleményében. Az árcsökkenés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre is vonatkozik (Internet, SMS, telefonhívás, mobiltelefon + bankkártya).

A változás az úgynevezett motoros e-matricákat is érinti. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-től fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e matricát, amelyet a május 1-jei áremelkedés után október 1-jétől ismét a csökkentett áron, 585 forintért szerezhetnek be. A motoros úthasználati jogosultságot a  megszokott módon, tehát az ÁAK ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladói hálózatán, illetve az ismert virtuális értékesítési csatornákon (Internet, SMS, telefonhívás) keresztül lehet megváltani.

Az árváltozáson kívül fontos információ még, hogy az utazók október 1-től a cseh, az osztrák és a szlovák matricákon kívül a szlovén autópályákra érvényes úthasználati jogosultságokat is megvehetik az ÁAK ügyfélszolgálati irodáin. Személyautósoknak az éves matrica 28 500 forintba, a havi 9000, míg a heti 4500 forintba kerül.