Falra hányt borsó az ÁSZ MNV-bírálata?

2010.09.30. 13:31
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vagyonnyilvántartásával már évek óta bajok vannak. Az Állami Számvevőszék jelentéseiben többször sürgette a vagyonkezelő felelősségre vonást, eddig azonban nem történt érdemi intézkedés.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MVM) számviteli, pénzügyi és vagyonnyilvántartása nem egységes, és nem megbízható - hívta fel közleményben a figyelmet az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az ÁSZ a vagyonkezelőt megalakulása óta bírálja, a részvényesi joggyakorlónak pedig már többször javasolta a szükséges felelősségre vonást azokkal szemben, akik miatt az MNV Zrt. éves beszámolóinak törvényessége, hitelessége, a felelősség megállapítása nem volt biztosított. Eddig azonban felelősségre vonás nem történt, mindössze Tátrai Miklósnak, az MNV Zrt. vezérigazgatójának munkaviszonyát szüntették meg 2009-ben.

A 2008-ban az állami vagyonnal kapcsolatos bevételeket az ÁSZ nem ellenőrizhette, mivel a cég az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek 96,5 százalékát nem tudta teljes körű dokumentációval alátámasztani.

"Az MNV elődszervezetei nem készítették el a 2007. december 31-ei vagyonmérleget és a vagyonleltárt. A 2008. január 1-jei nyitó állományt az MNV Zrt. közel másfél éves késéssel vette nyilvántartásba. Az állami vagyon mérlegszerű nyilvántartás hiányában teljes körűen nem volt ismert" - sorolja a vagyonkezelő mulasztásait az ÁSZ-jelentés.

A számvevőszéki jelentésben kifogásolják azt is, hogy a részvényesi jogokat gyakorló pénzügyminiszterek döntései nem az állam érdekeit figyelembe véve születtek. Korábbi döntéseket módosítottak, visszavontak, hatályon kívül helyeztek, a döntési folyamatokat a koncepció és az átláthatatlanság jellemezte – olvasható a jelentés összefoglalójában.

A Számvevőszék 2010-ben harmadszor mondott véleményt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tevékenységéről, a vagyonkezelés rendszeréréről.