Véget ért a vállalkozói hurráoptimizmus

2010.09.30. 14:40
A másfél éve töretlenül emelkedő K&H kkv bizalmi index most megtorpant: a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások elkövetkezendő egy évre vonatkozó várakozásait mutató index értéke 6 pontos esést követően jelenleg kereken nullán áll.

A pesszimista várakozások elsősorban a mikro- és a kisvállalkozásokra jellemzők, míg a kkv szektor nagyobb cégeinél mindössze az eddigi optimizmus megtorpanása tapasztalható - derül ki a K&H felméréséből.

A hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó gazdasági várakozásait jelző mutató másfél éves emelkedést követően fordulóponthoz érkezett, jelenleg 6 pont esésé után 0 szinten áll.

„Az index sokéves eredményei alapján ez továbbra is jó érték, az azonban mindenképpen figyelemreméltó, hogy az eddigi, folyamatosan növekvő tendencia visszájára fordult” – értékelte az eredményeket a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Németh László szerint az index csökkenésében leginkább az játszik szerepet, hogy az eddig nagyon optimista várakozások helyett most a kivárás jellemző a hazai vállalkozásokra. A negatív hangulat leginkább a közterhek és a vállalati hitelkamatok várt változására vonatkozóan figyelhető meg: a cégvezetők között egyre nagyobb arányban vannak azok, akik úgy vélik, hogy a közeljövőben nem lehet számítani a vállalati hitelkamatok és a közterhek csökkenésére.

A forint árfolyamának alakulására vonatkozóan is romlottak a várakozások, a legutóbbi felmérés eredményei alapján a forint gyengülését valószínűsítik a legtöbben, miközben a megkérdezett vezetők csupán ötöde gondolja úgy, hogy erősödni fog a hazai deviza.