Orbán: Nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány

2010.09.30. 23:25 Módosítva: 2010.10.01. 00:19
Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, éjszaka szakértők elemzik, mi következik abból, hogy nem stimmel a 2009-es hiány, a tavalyi büdzsében szereplő 3,9 százalék helyett 4,4 százalék lesz a deficit. Erről már Brüsszelt is értesítették.

Orbán Viktor szerint nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány, a tavalyi büdzsében szereplő 3,9 százalék helyett ugyanis "a mostani tudásunk szerint" 4,4 százalék lesz a deficit. Így a 2010-es költségvetés kiindulópontja nem az, mint ami a törvényben szerepel, mondta.

A miniszterelnök csütörtökön a TV2 Tények Este című műsorának adott interjúban azt mondta, ez a különbözet jóval több mint százmilliárd forintot jelent, amelynek sorsát fel kell deríteni. Hozzátette, hogy mindezt kénytelenek voltak közölni Brüsszellel is.

A szakértők csütörtökről péntekre virradó éjszaka azon dolgoznak, hogy elemezzék, mi következik ebből az eltérésből, mondta. A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig október 1-jére, péntekre ígérte, hogy a szeptember havi költségvetési állapotról be tud számolni annak függvényében, hogy csütörtök éjfélig a bankok mennyiben fizették be az esedékes bankadót, fejtette ki Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy az energia- és a távközlési szektor számíthat-e pótadóra, azt felelte: "azt nem tartom elképzelhetőnek, hogy az emberek fizetnek pótadót".

Az egykulcsos adórendszer bevezetésének időpontjáról azt mondta, a politikai döntés az, hogy 2011. január 1-jétől Magyarország valaha volt legalacsonyabb adókulcsával működő, arányos, egykulcsos adórendszer legyen úgy, hogy egy családi adózási elemet is tartalmazzon.

A miniszterelnök egy külön alap formájában javasolja majd egy tartalék létrehozását a költségvetésben. "Legyen egy államadósság-csökkentési és adóreformalap" - mondta. Összeg nem hangzott el, "várjuk meg az október 15-ét, amikor a kormány erről dönt" - mondta.

Az adójóváírást úgy próbálják kivezetni a rendszerből, hogy senki se járjon rosszul.. A kormányfő szeretné ezt egy év alatt megtenni, de erről folyik egy komoly szakmai vita, amelyet a parlament zár majd le. A minimálbér adózni fog, de úgy akarják alakítani a minimálbér adózását, hogy közben senki ne kapjon kevesebbet.