Kilencvenezer munkahely megújuló energiából?

2010.10.01. 14:57
Évente 7 ezer tonna pellet előállítására képes üzemet adták át pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron. A cég tizenkét munkahelyet teremtett, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint ez csak a kezdet.

Legalább 80-90 ezer munkahely a megújuló energiatermelés területén jelenik meg abból az egymillió munkahelyből, amely a kormány célkitűzése szerint a következő tíz évben létrejön - közölte Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára a tuzséri üzemavatón.

A beruházó kecskeméti projektcég, a Kelet-Európai Bioenergetikai Kft. mintegy 50 millió forintos uniós támogatás segítségével, csaknem 200 millió forint összköltségből építette fel az üzemet a tuzséri Erdért Zrt. telephelyén.

A pellet

A pellet olyan, nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. A néhány milliméteres átmérőtől a több centiméteres átmérőjű anyagrudakat alkot az alapanyag és a használt pellettálási technológia függvényében. A tüzeléstechnikában egyre inkább elterjed a fapelletek, fabrikettek használata, ahol fűrészport préselnek pellet formába, ami így a fűrészpornál könnyebben ég el, ugyanakkor a fánál jóval homogénabb szemcseméretű és emiatt automatizált házi tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható. A pelletfűtés azért környezetbarátabb a fafűtésnél, mert újrahasznosított alapanyagot használ. A szabályozott égés miatt a károsanyag kibocsátása is alacsonyabb.

Az óránként másfél tonna pelletet előállító, elsősorban a hazai piacra termelő gyár tizenkét munkahelyet teremtett Tuzséron. A pellet gyártásához szükséges, évi mintegy 14 ezer tonna - elsősorban fűrészpor és faforgács alapú - biomassza anyagot a helyi fafeldolgozó biztosítja az üzem számára.

A beruházás célja a helyi hő- és energiaigények kielégítése mellett a megújuló energiaforrások magyarországi részarányának növelése.

Magyarországon jelenleg 15 ilyen gyár működik. Ahhoz, hogy a lakossági hőigénynek - az uniós normák szerinti - hét százalékát pellettel kielégítsék, 2020-ig 40-50 hasonló üzemre lenne szükség. Ez több mint 1,3 millió tonnányi pellet feldolgozását igényelné, amivel csaknem 100 milliárd forint értékű orosz gázimportot tudna kiváltani az ország.

Jelenleg kevesebb mint 2500-3000 pelletüzemű kazán működik a magyarországi háztartásokban, a hét százalék eléréséhez viszont legalább 200 ezer kazánnak kellene gazdára találnia. A terv megvalósítása komoly állami támogatást igényel, az ehhez szükséges összeget az Új Széchenyi Tervből finanszíroznák.