Nem adott igazat az APEH-nek az Európai Bíróság

2010.10.01. 06:51
Uniós jogba ütközik, ahogy az adóhivatal korlátozta az áthárított áfa levonását egy ügyben.

Az új magyar áfatörvény hatálybalépése előtt elvégzett építési munkákhoz kapcsolódóan az áthárított áfa levonásának megakadályozása ellentétes az uniós joggal - mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság (EB).

Az eljárásban érintett konkrét ügyben az Uszodaépítő Kft. építési munkáiról volt szó - emlékeztet a Napi Gazdaság. A társaság egy 2007-ben kezdődött építkezése még abban az évben félbeszakadt, az addig elvégzett munkák kapcsán a felmerült áfát az érintettek a jogszabá­lyoknak megfelelően befizették. Az új áfatörvény 2008-as hatálybalépésekor azonban úgy nyilatkoztak, hogy a jövőbeli munkáiknál már az új törvény alapján a fordított adózás szabálya szerint járnak el. Az APEH szerint azonban a már megvalósult beruházást érintő teljesítéseket is felül kellett volna vizsgálni, a fordított adózás rendelkezéseit visszamenőleg kellett volna alkalmazni.

Az EB szerint az adólevonási jog az áfa mechanizmusának szerves részeként fő szabály szerint nem korlátozható. Az új áfatörvény alkalmazása így önmagában nem befolyásolhatja az előzetesen felszámított áfa levonásának jogát.