Ki fizeti ki az iszap okozta károkat?

2010.10.05. 14:20 Módosítva: 2010.10.05. 16:53
Csak néhány típusú lakásbiztosítás fedezi a több települést is elöntő iszap okozta károkat. Eddig az ajkai timföldgyár sem jelezte, hogy megfelelő biztosítással rendelkezett volna a bekövetkezett eseményekre. A Magyar Biztosítók Szövetsége a rendkívüli helyzet miatt azt kérte, hogy a biztosítók ne ragaszkodjanak szigorúan a szerződés szövegéhez.

Kérdéses, hogy Magyarország eddigi legnagyobb vegyi katasztrófája kapcsán bekövetkezett halálesetek, személyi sérülések, épületek, élővizek és termőterületek várhatóan több milliárd forintra rúgó kárait ki fogja megtéríteni. A lakásbiztosítások többsége ugyanis nem terjed ki az ilyen jellegű káreseményekre, a biztosítók érvelhetnek úgy, hogy a tározó üzemeltetőjének, illetve felelősségbiztosítójának feladata a kártérítés.

Az állam fizethet

Könnyen lehet, hogy a timföldgyár tárolójából kiömlött vörös iszap által okozott károkat – hasonlóan a tavaszi árvízkárok egy részéhez – ismét az államnak kell majd megtérítenie. Bár az állam sem rendelkezik ilyen esetre szóló biztosítással, az ajkai timföldgyár elégtelen biztosítása esetén mégis rá maradhat a károk enyhítésének, helyreállításának feladata – áll a Biztosítás.hu internetes alkusz frissen kiadott elemzésében.

Ilyen esetben elsősorban az iszaptárolót üzemeltető Timföldgyár felelősség-biztosítására lehetne számítani, de a magyar vállalkozások eddigi biztosítási gyakorlatát elnézve csak néhány tíz, jó esetben száz millió forintos biztosítási programmal számolhatunk, ami a várhatóan a károk töredékének rendezésére sem lesz elegendő.

Nem bírnak a természettel

A biztosítók nem győzik a természeti katasztrófákat – hangzott el a biztosítók szövetségének keddi konferenciáján. Kisbenedek Péter Mabisz-elnök a természeti katasztrófák idei gyakoriságából kiindulva felvetette: az állam és a biztosítók működjenek együtt abban, hogy sokkal több ember vállaljon öngondoskodást, mert csak adókból az ilyen károkat nem lehet kezelni. (MTI)

További probléma lehet, hogy a lakásbiztosítások esetében általában csak a személyi sérüléses, illetve halálesettel járó károk kerülhetnek megtérítésre, mivel a biztosítótársaságok által alkalmazott lakásbiztosítási feltételek szerint az iszaptárolókból kiömlő veszélyes anyagok által okozott károk - a speciális lakásbiztosítások kivételével - nem tartoznak a lakásbiztosítással fedezett események körébe.

Különös aktualitást ad a témának, hogy a biztosítási alkuszok által néhány héttel ezelőtt tartott VII. Biztosításszakmai Konferencia éppen a magyarországi katasztrófabiztosítási programok elégtelenségére hívta fel a figyelmet, közös fellépést sürgetve a témában.

Elképzelhető, hogy a vörös iszap által most okozott károk esetében a biztosítótársaságok a lakossági károk egy részét méltányosságból is megtérítik, de a környezetben bekövetkezett - a lakossági károknál vélhetően nagyságrendekkel nagyobb - károk részleges helyreállításához is a költségvetés amúgy szűkös forrásait kell majd átcsoportosítani.

A Magyar Biztosítók Szövetsége kedd délelőtt közleményben kérte az érintett biztosítótársaságokat, hogy "a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakóingatlanokban és a háztartási ingóságokban keletkezett károk kapcsán a biztosítási feltételekben rögzítettektől eltérően, társadalmi felelősségük tudatában kezeljék a kialakult helyzetet". A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Mabisz a biztosítóktól méltányos elbánást kért, megjegyezve: az ilyen káreseményre a lakossági biztosításokat általában nem terjednek ki, így a biztosított ingatlanok biztosítási fedezete sem terjed ki erre az ipari jellegű katasztrófára

Az Aegon szolidarít

Az egyik legnagyobb hazai lakásbiztosító, az Aegon már be is jelentette, hogy szolidaritásból segítséget nyújt lakásbiztosítással rendelkező károsultaknak.

"A vörösiszap-áradás okozta anyagi károk megtérítése a tározó üzemeltetőjének, illetve felelősségbiztosítójának feladata. Miután ugyanakkor a tározóra kötött felelősségbiztosítás értéke eltörpül az okozott károk mellett, a piacvezető lakásbiztosító, az Aegon Magyarország úgy döntött, hogy ingyenes kárszemlét és készpénzes gyorssegélyt nyújt károsult ügyfeleinek, hogy az érintettek minél előbb megkezdhessék a károk helyreállítását" – olvasható a biztosító közleményében.

A Generali-Providencia Biztosító "átérzi a bajbajutott emberek helyzetét, ezért annak ellenére, hogy a lakásbiztosítás ipari jellegű károkra nem érvényes, fogadja a kárbejelentéseket az épületekre és ingóságokra, és megkezdi a kárfelméréseket". A biztosító kárszakértőket küld a helyszínre, és a kárfelmérést követően dönt a további lépésekről. Az azonnali segítségnyújtás érdekében a Generali 100 ezer forintos gyorssegély folyósítását kezdi meg az erre rászoruló károsultaknak - közölte a cég.

Haladéktalanul megkezdi a kárfelmérést a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településeken az Allianz Hungária Zrt. – közölte Horváth Andrea, a társaság vezérigazgató-helyettese. A nyitott kérdések ellenére az Allianz "társadalmi felelősségét átérezve soron kívül intézkedett arról, hogy a biztosítási feltételekben rögzítettektől eltérően, egyedi döntés alapján az Allianz által biztosított lakóingatlanokban és a háztartási ingóságokban keletkezett károkat felmérje".