Sok a találgatás Matolcsy körül

2010.10.05. 09:20
A Magyar Nemzet hétfőn megjelent "Fogyóban a levegő Matolcsy György körül" című cikke után kedden több lap is foglalkozik a nemzetgazdasági miniszter esetleges menesztésével.

Tegnap egyedül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter cáfolta a távozásával kapcsolatos híreket, miután a kormányhoz közel álló Magyar Nemzet tegnapi számában a miniszter közeli távozásáról cikkezet. A lap felrótta a minisztérium működtetése körüli problémákat - hozzátéve, hogy ezek miatt a kormányon belül is bírálatok érik Matolcsyt.

A Reuters hírügynökség tegnap már a lehetséges utódokról cikkezett: a budapesti iroda tippjei alapján Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, Járai Zsigmond korábbi MNB elnök-pénzügyminisztert, a CIG Pannónia Biztosító felügyelőbizottságának jelenlegi elnökét, illetve Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkárt említették. Vargának volt már egy összecsapása az elmúlt hetekben Matolcsyval: a miniszterelnökségi államtitkár akadályozta meg, hogy Matolcsy elbocsássa a tárcától a költségvetés tervezéséért felelős helyettes államtitkárt.

A minisztérium ígérete szerint tegnap küldhették meg a tárcáknak a jövő évi költségvetés tervezési köriratát - ám hogy ez megtörtént-e, a tárca sajtóosztályán nem tudták megerősíteni. A költségvetés tervezése elvileg már hetek óta folyhatna, ám a kormány az önkormányzati választásokig nem akart támadási felületet hagyni. Az államháztartási törvény szerint a tervezetet október 15-ig kell a kormány elé terjeszteni, ám a kemény határidő október 30., amikor is a tervezetet a parlamenthez is be kell nyújtani.

A munka dandárját végző középvezetők helyzete rendezetlen, sokan kaotikus viszonyok között dolgoznak a Nemzetgazdasági Minisztériumban írja keddi számában a Magyar Nemzet: káosz Matolcsy körül című cikkében.

A Népszabadság cikke "Nyomás alatt Matolcsy" címmel jelent meg. Az írás politikai elemzőkre hivatkozik, akik szerint Orbán Viktor tudta, illetve jóváhagyása nélkül nem jelenhetett volna mega Magyar Nemzet hétfői cikke, ugyanakkor a jövő évi büdzsé előkészítésének időszakában nem a legszerencsésebb minisztert váltani.

A nemzetgazdasági miniszter felmentéséről lábra kapott hírek szakmai érveket sorolnak fel annak indoklására, hogy elmozdíthassák helyéről Matolcsy Györgyöt - írja a Népszava. A lap szerint - amint az a "Meneszthetik Matolcsy Györgyöt" című cikkben olvasható - a tárcavezetőt nyilvánvalóan politikai okból menesztik, mert a tavalyi költségvetés zárszámadásakor meg merte dicsérni a Bajnai-kormány válságkezelő tevékenységét.