Versenytanács előtt a malomkartellel gyanúsítottak

2010.10.05. 15:41
Kedden tárgyalást tartott, de határozatot nem hozott a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a 2008 nyarán indult malomkartel ügyében. Tizenegy vállalkozást gyanúsítottak versenykorlátozással, ha valóban éveken át összehangolták áraikat, az milliárdos nagyságrendű kárt okozhatott.

2008 júniusában kezdett vizsgálatot a versenyhivatal tizenegy hazai malomipari cégnél. A gyanú szerint a vállalatok éveken át összehangolták a beszerzési és a vételárakat, illetve egész üzletpolitikájukat, azaz karteleztek. A GVH akkori tájékoztatása szerint a vállalkozások – az Abo Holding, a Cerbona, az Első Pesti Malom, a Gyermely, a Hajdúsági Gabonaipari Zrt., a Hefele Malomipari Kft., a Júlia Malom, a Szatmári Malom, a Diamant International Malom, a Pannonmill, valamint a Sikér Malomipari Kft. – felosztották egymás között a hazai lisztpiacot.

A Júlia Malom a Bács-Kiskun megyei Kunszállás határában
A Júlia Malom a Bács-Kiskun megyei Kunszállás határában

A vizsgálat 2008 tavaszán a Cerbona egyik korábbi vezető beosztású dolgozójának bejelentése nyomán indult. A bejelentés szerint a cégek megállapodtak közös felvásárlási és értékesítési árakban, a piac területi és ágazati felosztásában – vagyis abban, hogy melyik cégnek kik a partnerei, kik hol lépnek és nem lépnek piacra –, továbbá egyeztettek arról is, hogy létrehoznak egy pénzügyi alapot a külföldi cégek magyarországi piacról való kiszorítására.

A vizsgálat 2008-as elindításakor a versenyhivatal azt közölte: rendelkezésére álló információk szerint az eljárás alá vont magyarországi gabonafeldolgozó vállalkozások 2004-től napjainkig több alkalommal, különböző helyszíneken, így egyebek mellett vidéki hotelekben, panziókban, illetve a vállalkozásoknál folytattak tárgyalásokat, kötöttek két- és többoldalú megállapodásokat a magyarországi lisztpiac felosztásról. A GVH-nak ezek az információi lényegében megegyeztek azzal, amit a vizsgálatot elindító bejelentő lapunknak részletesebben is elmondott.

A több mint két éve folyó, időközben felfüggesztett és újra is indított eljárás – amit normál esetben 180 nap alatt le kell zárni, de az időtartama kétszer 180 nappal meghosszabbítható – most jutott el az első versenytanácsi tárgyalásig. A versenytanács azonban egyelőre csak meghallgatást tartott az ügyben, határozat legkorábban a következő ülésén születhet.