Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Csődbe menekülhet az elbocsátások elöl a Rail Cargo Hungária

2010.10.06. 12:53
A csődeljárást sem zárja ki a Rail Cargo Hungáriánál (RCH) a tulajdonos osztrák vasúttársaság, ha a szakszervezetek nem akarják elfogadni a létszámleépítést - írta szerdán egy osztrák napilap, név nélkül idézett forrásokra hivatkozva.

A volt MÁV Cargónál kedden 460 fős leépítést jelentettek be, de "ez minden bizonnyal csak a kezdet, vállalati körökben kétezer főről beszélnek" - emlékeztetett a Der Standard.

Belső források szerint ha a szakszervezet nem mond le az átalakítással és - az RCA szerint elkerülhetetlen - leépítéssel szembeni tiltakozásról, akkor értelmesebb volna "lemondani" a 2008-ban megvásárolt teherszállítási vállalatról. A "lemondás" alatt a csődeljárást értik, az RCH-nak ugyanis jelentősen csökkent a sajáttőkéje - írta a Der Standard. Michael Wimmer, az osztrák állami vasút (ÖBB) szóvivője a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a 460 fős leépítés nem a pályadíjakról folyó tárgyalásokkal függ össze.

Mindenesetre egyedül a nagy veszteségekkel nehezen lehetne magyarázható egy csődeljárás - jegyezte meg a Der Standard. Igaz, 2009-ben 258 millió euró forgalma volt a vállalatnak és az üzemi eredménye mínusz 16,3 millió euró volt. Utóbbi idén 26,5 millióra nő. A sajáttőke-arány azonban idén "csak" 23,9 százalékra csökken a 38,4 százalékról. Igazán jövőre lesz nehéz a helyzet - vélekedett a lap.

Christian Kern ÖBB-vezérigazgató kedden egy osztrák lapnak azt nyilatkozta, hogy a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásoktól függ, milyen további intézkedéseket hoznak a Rail Cargo Hungáriánál az első lépésként tervezett közel félezer fős elbocsátáson túl. A kétezer fős leépítésről szóló értesülésekre nem kívánt reagálni.

Nem látnak mögé

Vasúti szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a tervezett elbocsátásokat. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) kedden emlékeztetett arra, hogy Friedrich Macher a tulajdonos Rail Cargo Ausztria - az ÖBB leányvállalata - igazgatóságának elnöke szeptember 20-án Bécsben még azt mondta a szakszervezeti tárgyalódelegációnak, hogy a vasútvállalatok, a közlekedési kormányzat, illetve a szakszervezetek közti tárgyalások lezárultáig komolytalan lenne bármiféle létszámcsökkentéssel kapcsolatos bejelentést tenni.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) tudatta: nem tudják elfogadni a bejelentett tervezett intézkedést, mert nem látnak mögötte gazdaságossági számítást. Nem látják azt sem, hogy pontosan hány embert akarnak a jövőben elküldeni a cégtől. Simon Dezső VSZ-elnök elmondta, elképzelhető az is, hogy az október 11-re összehívott rendkívüli elnökségi ülésen sztrájkot javasolnak, ha nem sikerül a létszámkérdést megnyugtatóan rendezni.

Az NFM a vasutasok mellett?

Az ÖBB szeptemberben Bécsben jelentette be, részben a pályahasználati díjak jelentős módosítására hivatkozva, hogy ésszerűsíteni szeretné a magyar teherszállító leányvállalatának, a Rail Cargo Hungariának (RCH) a működését, ezért jelentős létszámcsökkentésről készít tervet.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára akkor az MTI-nek elmondta: a kormány és a MÁV mindenben teljesítette a MÁV Cargo privatizációs szerződésében foglalt vállalásait. Álláspontja szerint az osztrák cég alaptalanul hivatkozik a keretfeltételek többszöri módosítására. Völner Pál jelezte: a minisztérium vizsgálja az előző kormány alatt jóváhagyott, jövő évben hatályba lépő díjtételek módosításának lehetőségét, keresi a minden érintett számára elfogadható megoldást, ezért folyamatosan egyeztet a hazai vasúti teherszállítás döntő hányadát bonyolító RCH képviselőivel is.