Járai Zsigmond készíti elő az MKB Bank állami felvásárlását?

2010.10.06. 13:16 Módosítva: 2010.10.06. 14:23
Járai Zsigmond és befektetői köre készíti elő az MKB Bank esetleges állami megvásárlását. A Figyelő több forrásból megerősített információi szerint Járai és egy esetleges befektetői csoport a mai kisebbségi tulajdonos, az osztrák Bawag közel 10 százalékos pakettjéről egyeztet, ezzel előkészíti a terepet a korábbi pletykákban már szereplő állami megvásárláshoz.

Továbbra sem enyhülnek a rossz hitelek miatti problémák az MKB Banknál. A bajor anyabank a kárenyhítés jegyében rendkívüli tőkepótlást hajt végre, s erősíti a kontrollt – írja a Figyelő. A lap legfrissebb, több forrásból megerősített információi szerint Járai Zsigmond kapott informálisan felkérést arra, hogy készítse elő az MKB Bank esetleges megvásárlását.

A Figyelő szerint a hét elején a Bayerische Landesbank szóvivője által bejelentett 173 millió eurós tőkeemelés és további 137 millió eurós támogatás az MKB Bank eladásának előkészítését jelentheti, melyet előbb-utóbb meg fog lépni a bajor többségi tulajdonos. A lap kérdésére Matthias Lücke, a Bayerische Landesbank szóvivője úgy fogalmzott: "Stabilizálni szeretnénk az MKB Bank jövőjét, miközben folyamatosan keressük annak a lehetőségét is, hogy piacképessé tegyük".

Gigantikus veszteségek

Az év első felében 52,4 milliárd forintos adózás előtti veszteséget elszenvedő és hatalmas, 77,5 milliárd forintnyi céltartalékot képző MKB helyzetét idén 13,8 milliárd forintos bankadó is nehezíti. A Figyelő úgy tudja, a bank kistafírozását jelentő újabb intézkedések következtében nőni fog a tulajdonosi ellenőrzés a bankban, ám mivel Erdei Tamásék a bajor és osztrák tulajdonosok teljes bizalmát élvezik, a magyar menedzsment elgondolása alapján indulhat el hamarosan egy komplex adósságkezelő program a banknál.

A tárgyalások korábban a BayernLB és az Orbán-kormány emberei között zajlottak, ám egy ponton – leginkább az ajánlati és a kínálati ár közötti áthidalhatatlannak látszó különbség miatt – megszakadtak. A legújabb forgatókönyv szerint Járai és egy esetleges befektetői csoport a mai kisebbségi tulajdonos, az osztrák Bawag közel 10 százalékos pakettjéről egyeztet, ami - azáltal, hogy Járai szóhoz, a kormány információhoz jutna - "hasznosnak bizonyulhat" egy "nagyobb tranzakció" előkészítéséhez.

Kistafírozzák a menyasszonyt, tipikus akvizíció előtti magatartás – kommentálta a Figyelő kérdésére az MKB Banknál bejelentett múlt heti tőkeemelést egy, a hazai pénzügyi szektort igen jól ismerő ex-bankár. A tetemes, csaknem 90 milliárd forintnak megfelelő tőkeinjekció mögötti lehetséges motivációknak csupán egyike a neve elhallgatását kérő szakember verziója, ráadásul távol áll a hivatalos indoklástól. Ez utóbbi szerint ugyanis pusztán arról van szó, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben – a magas bankadó és a kockázatos hitelekre megképzett céltartalékok miatt – meg kell erősíteni a tőkehelyzetet.

Stafírungról és közelgő lánykérésről hivatalosan senki nem beszél, jóllehet az MKB eladásának a szándéka a bajor anyabank és az osztrák kisebbségi tulajdonos részéről is deklarált cél, sőt néhány éven belül kötelezettség is.