Dübörög a magyar export

Portfolio
2010.10.07. 10:08
Egyelőre nyoma sincs a nyugati konjunktúra lanyhulásának a magyar exportteljesítményben: augusztusban majd' 400 millió eurós többlet halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegben, alapvetően azért, mert a kivitelünk éves alapon 35 százalékkal bővült. Ilyen magas dinamikára utoljára 2001 elején volt példa.

Augusztusban az előzetes adatok szerint 392 millió eurós többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg, vagyis folytatódott a hatalmas többlet-felhalmozás időszaka Magyarországon. Ez év eleje óta 3,5 milliárd eurós szufficitet jelez a KSH, természetesen sohasem volt még ilyen a magyar gazdaság történetében.

1007kk1.PNG

A magas többletért alapvetően az felel, hogy az ország belső felhasználása (fogyasztás, beruházás) a válság hatására visszaesett. Ez természetes alkalmazkodásnak is felfogható a túlzott eladósodás után, az eredménye pedig az, hogy az ország importigénye visszaesett. Az export viszont az európai konjunktúra beindulásával látványosan erőre kapott. Ennek legékesebb bizonyítéka a mostani adat: az export euróban számolva 35 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Ez még akkor is imponáló teljesítmény, ha tudjuk, hogy a tavaly nyári bázis igen alacsony, mert a külkereskedelmi teljesítményünk akkor érte el a mélypontját.

1007kk2.PNG

A mérlegben hónapról hónapra 400 millió euró körüli többlet alakult ki az elmúlt egy évben. Ez várhatóan már nem emelkedik tovább, de 2010 egészében így is 5 milliárd euró körül lehet a külkereskedelmi aktívum. Mindez egyrészt kedvező tendencia, hiszen az ország csökkenő eladósodásához vezet, másrészt azonban amíg ez az intenzív korrekció kitart, addig a növekedési várakozásaink sem lehetnek vérmesek.