Ismét támadja Matolcsyt a Magyar Nemzet

2010.10.07. 08:28 Módosítva: 2010.10.07. 12:04
Az ITD Hungary nemzeti befektetési és kereskedelemösztönző társaság május óta nem kap pénzt a Nemzetgazdasági Minisztériumtól – írta a kormányközeli lap a szintén kormányközeli Hír Tévé előző napi összeállítása nyomán. A héten mindennap támadták a minisztert, aki viszont a kormányfő a jobbkezének nevezett.

Hiába várja május óta az alapvető működéshez szükséges pénz átutalását a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumtól a tárca szakmai felügyelete alatt működő  Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary) – írja a Magyar Nemzet csütörtöki száma.

A lap idézi Márton Pétert, a társaság vezérigazgató-helyettesét, aki szerint a napi pénzügyi problémák hosszú távon károkat okozhatnak a magyar vállalkozások külpiaci jelenlétének erősítésében és elakadnak a külföldi befektetőket ide csábító programok. Veszélybe került például a Kína-program is, amelynek keretében október végén két héten át népszerűsítették volna az ázsiai országban a magyar vállalkozásokat.

Matolcsy György a jobbkezem - mondta Orbán Viktor
Matolcsy György a jobbkezem - mondta Orbán Viktor

A Magyar Nemzet a hét elején arról írt, hogy fogy a levegő az egyre többe hibázó Matolcsy György körül. Megemlítették például azt, hogy a cikk megjelenése előtti napokban félreérthetően és szerencsétlenül fogalmazott a nemzeti olajtársaság 35 milliárd forintos költségvetési befizetésével kapcsolatban, ami a Mol-részvények árfolyamát jócskán meggyengítette.

Nemcsak kommunikációs bakikat követett el Matolcsy: mint lapunk megírta, négy hónappal a kormány megalakulása után is káosz uralkodik a nemzetgazdasági tárcánál, főként annak a volt pénzügyminisztériumi részlegében. Nem csoda, hogy a piacon sem lepődnének meg a miniszter bukásán, és azt nem is kommunikációs, hanem szakmai bakikkal magyaráznák.

Tény ugyanakkor, hogy Orbán Viktor kormányfő eddig kiállt a minisztere mellett. A hétfői találgatásokra reagálva kedden azt mondta: „Matolcsy György a jobbkezem. Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani”.